EDUCATIE > Voortgezet onderwijs > Nu & straks
Project: (Be)zoek Historisch Oss
Voor wie: 1e en 2e klas; Wanneer: doorlopend

Dit project is bedoeld voor de 1e en 2e klas van het voortgezet onderwijs, maar het project kan aangepast worden voor andere klassen en niveaus, indien op tijd aangevraagd.

Educatie VO Sprong-2 (jpg)


Bij het project '(Be)zoek historisch Oss' maken leerlingen van klas 1 of 2 in groepjes een wandeling door het centrum van Oss. Zij komen langs plekken waar historische verhalen aan verbonden zijn en maken daar een vraag of opdracht. 

Boekje
De leerlingen krijgen hiervoor per groepje een boekje mee. Per plek is een oude foto uit de collectie van het Stadsarchief te zien en er wordt kort wat historische informatie gegeven. Aan de hand daarvan moeten ze een vraag beantwoorden of een opdracht maken. Bijvoorbeeld: wat is het oudste gebouw aan De Heuvel, hoe hoog is de kerk, waar werd een stadswal vroeger voor gebruikt? Maar het antwoord schrijven ze niet op, ze maken er een foto van! Op die foto moet het antwoord op de vraag te zien zijn. Ze beelden iets uit, leggen een jaartal met kledingstukken op de grond, fotograferen een gebouw, een informatiebordje of een gevelsteen... verzin het maar, hoe creatiever hoe beter!

Praktische informatie

  • Dit project kan eventueel in overleg gestart worden in het Stadsarchief, waar het boekje uitgedeeld wordt. Daar worden dan ook een paar opdrachten gemaakt.
  • Het aantal opdrachten kan aangepast worden per klas of niveau. Houd wel rekening met een verwerkingstijd van ongeveer 2 a 3 weken voor de aanpassingen in het boekje en het printen van het boekje.
  • De kosten zijn: 1 euro per boekje. Als je het boekje zelf wilt printen, kan dat ook, dan krijg je kosteloos het pdf-bestand.
  • Neem voor meer informatie contact op met Martine Eerelman, via: informatie@stadsarchiefoss.nl

Terug
Naar boven