INFO > Het Stadsarchief
Wat is het Stadsarchief?

Het Stadsarchief Oss wil de regionale geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk maken. Dit gebeurt niet alleen door het beschikbaar stellen van archiefbronnen, maar ook door het organiseren van kleinschalige tentoonstellingen, activiteiten en educatieve projecten. Het Stadsarchief is sinds 1 januari 2016 onderdeel van de Bibliotheek Oss en de Stichting NOBB (Noord Oost Brabantse Bibliotheken).


Onze missie
Het Stadsarchief Oss brengt gevraagd en ongevraagd mensen in aanraking met de lokale geschiedenis, binnen en buiten de muren van het archief.

Het Stadsarchief is een erfgoedkennis- en expertisecentrum met een unieke collectie over de regio Oss. Het Stadsarchief wil een breed publiek interesseren voor en informeren over de geschiedenis van Oss en omstreken. Voor dit doel wordt historisch materiaal verzameld, beheerd en toegankelijk gemaakt. Ook worden educatieve projecten en historische activiteiten georganiseerd.

Het Stadsarchief wil mensen enthousiasmeren over de geschiedenis en wil historische verhalen vertellen. Als mensen meer weten van de plaats waar ze wonen, werken, of naar school gaan, komen ze ook meer te weten over hun eigen identiteit. Zo wordt het verleden veilig gesteld voor de toekomst en wordt het Osse publiek historisch bewust gemaakt van de eigen omgeving, op laagdrempelige en publieksvriendelijke wijze.

Het Stadsarchief is een spin in het erfgoedweb, een initiator en aanjager. Het Stadsarchief heeft zo een maatschappelijke meerwaarde en weet de lokale historie en het belang ervan binnen de gemeente Oss op de kaart te zetten. Samenwerking met anderen staat hierbij hoog in het vaandel.

Het Stadsarchief heeft niet de beschikking over het gemeentelijke archief van Oss, dit is te vinden bij het Brabants Historisch Informatie Centrum.


Naar boven