STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

We zijn geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Als u langere tijd in het Stadsarchief wilt blijven, bijvoorbeeld om onderzoek te doen, moet u zich aan onze balie registreren. Dit heeft te maken met het maximale aantal bezoekers dat in het gebouw mag zijn. 

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig (online) lezingen, activiteiten en educatieve projecten.


Collectiewebsite

Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een deel van onze beeldcollectie gedigitaliseerd. Dit is te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: collecties.stadsarchiefoss.nl Of klik hierHierop staan meer dan 60.000 afbeeldingen van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie. Recent is de gehele negatievencollectie van persfotograaf Daan Scholte toegevoegd. 
De oudere kranten, tot 1958, zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten (van 1958 tot en met 2014) staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte. Onze krantencollectie is helaas niet volledig. Er missen maanden en soms jaargangen. Kijk bij Collectie bij het kopje Kranten en Tijdschriften voor een overzicht.  

Act_PaulvanderWerff_PWNC0279_11 (jpg)

Tentoonstelling & activiteiten

In onze tentoonstellingshoek is tot half september de kleinschalige expositie 'Oss in full colour' te zien. Met 24 grote kleurenfoto's van Paul van der Werff. Kijk hier voor meer informatie.

Op 11 en 12 september vindt de Open Monumentendag weer plaats. Op de website van Tref het in Oss staat veel informatie en alle activiteiten in de gemeente Oss. Zoals rondleidingen, wandelingen met gids, speurtochten voor kinderen, muziek, oude ambachten, een fotowedstrijd en geocaching. Op de landelijke website van de stichting Open Monumentendag kun je vinden welke monumenten in de gemeente Oss mee doen. Vanaf half augustus is de folder af te halen en hier is de folder digitaal in te zien (pdf-bestand). Helaas kan niet alles plaatsvinden doordat op dat moment de 1,5 meter maatregel nog geldt. De busexcursie vervalt helaas en de schuilkelder in Oss, het Erfgoedlokaal Haren en de kapelanie en het voormalige gemeentehuis in Megen zijn niet te bezoeken, omdat deze ruimtes te klein zijn.


Naar boven