STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

We zijn helaas in verband met de lockdown gesloten. We werken thuis en zijn bereikbaar via mail: informatie@stadsarchiefoss.nl

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig (online) lezingen, activiteiten en educatieve projecten.


Collectiewebsite

Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een deel van onze beeldcollectie gedigitaliseerd. Deze zijn te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: collecties.stadsarchiefoss.nl Of klik hierHierop staan meer dan 60.000 afbeeldingen van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie. Recent is de gehele negatievencollectie van persfotograaf Daan Scholte toegevoegd. 
De oudere kranten, tot 1958, zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten (tot en met 2014) staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte.

Nieuws_MensenMaas_expo_IMG_20201130_123053 (jpg)

Tentoonstelling & activiteiten

Omdat onze lezingen momenteel niet door kunnen gaan, hebben we met onze vrijwilliger en stadsgidse Arno van Orsouw vijf korte lezingen opgenomen. Deze online serie heet: Over Oud Oss. De afleveringen duren rond de 20 minuten en zijn te zien via ons YouTubekanaal. Kijk hier voor meer informatie.

In onze publieksruimte staat tot eind april de tentoonstelling Mens & Maas te bekijken. Deze reizende expositie over de rol van de Maas in heden, verleden en toekomst is samengesteld door de gemeente Oss en het Waterschap Aa en Maas. Het Stadsarchief heeft hieraan meegedacht en diverse bronnen geleverd. Voor scholen is een speciaal educatief programma beschikbaar.


Naar boven