STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig lezingen, activiteiten en educatieve projecten.

OP DINSDAG 20 EN WOENSDAG 21 OKTOBER IS HET STADSARCHIEF GESLOTEN IN VERBAND MET OMVANGRIJKE AUTOMATISERINGSWERKZAAMHEDEN. WE ZIJN DEZE DAGEN OOK NIET TELFONISCH BEREIKBAAR. U KUNT ONS WEL MAILEN.

Wij zijn geopend van dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. Hiernaast kunt u tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek ook in onze ruimte terecht voor het inzien van de boeken, het bekijken van de tentoonstelling en voor de publiekscomputers met onder andere onze collectiewebsite. Houd bij uw bezoek wel rekening met de 1,5 meter afstand en de andere RIVM-richtlijnen.

Tentoonstelling en activiteiten

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het landelijke thema is Oost/West. Wij besteden aandacht aan de nucleaire schuilkelder in Oss, een overblijfsel van de Koude Oorlog. Op 21 oktober organiseren we samen met de Bibliotheek Oss, de gemeente Oss en De Groene Engel de avond: Voordat de Bom valt. Aanwezigheid bij deze avond is in verband met de aangescherpte maatregelen alleen voor genodigden, maar is wel vanaf 19.00 uur online via een livestream te volgen via het YouTube-kanaal van de Bibliotheek Oss. Klik op deze link.
Momenteel is in onze publieksruimte de ansichtkaartententoonstelling te bekijken: Kleine moeite, groot plezier.


Activiteiten_anscihtkaartenexpo_BFV0046 (jpg)

Collectiewebsite

Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een deel van onze beeldcollectie gedigitaliseerd. Deze zijn te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: collecties.stadsarchiefoss.nl Of klik hierHierop staan meer dan 60.000 afbeeldingen van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie. Recent is de gehele negatievencollectie van persfotograaf Daan Scholte toegevoegd. 
De oudere kranten, tot 1958, zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten (tot en met 2014) staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte.


Naar boven