STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. We zijn geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig lezingen, activiteiten en educatieve projecten. 


Collectiewebsite

Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een deel van onze beeldcollectie gedigitaliseerd. Dit is te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: collecties.stadsarchiefoss.nl Of klik hierHierop staan meer dan 60.000 afbeeldingen van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie. Recent is de gehele negatievencollectie van persfotograaf Daan Scholte toegevoegd. 
De oudere kranten, tot 1958, zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten (van 1958 tot en met 2014) staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte. Onze krantencollectie is helaas niet volledig. Er missen maanden en soms jaargangen. Kijk bij Collectie bij het kopje Kranten en Tijdschriften voor een overzicht.  

Bibliotheek_Monsterstraat_(DSN1314_43600) (jpg)

Tentoonstelling & activiteiten

In onze tentoonstellingshoek is momenteel de expositie Honderd jaar Bibliotheek Oss te zien. Hierbij is ook voor 5 euro een boekje te koop. Kijk hier voor meer informatie.
Op woensdagavond 27 oktober organiseren Stadsarchief Oss, Bibliotheek Oss, de Werkende Mens en de Groene Engel een speciale avond tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het landelijke thema is 'Aan het werk'. Historicus Jurgen Pigmans van het Stadsarchief geeft een lezing over de margarine-industrie. Ook zijn er verhalen van mensen die in de Osse industrie hebben gewerkt, wordt er veel beeldmateriaal getoond en is er poëzie en muziek. Kijk hier voor de details. Hou er rekening mee dat deze avond plaatsvindt bij de Groene Engel en dat daar een coronabewijs en ID check verplicht is.


Naar boven