EDUCATIE > Primair onderwijs > Nu & straks
RONDOM HET ZWAARD VAN OSS
digitaal lespakket archeologie groep 5 en 6

Activiteiten_Archeologiedag_OpgravingOss_mei2017_Horzak_DSC_1605(1) (jpg)

Lees meer >>
Lesmateriaal Joodse gemeenschap in Oss
speurtocht en lesbrieven

Lesmateriaalmaart2022_20220323_175505 (jpg)

Dit lespakket is gemaakt naar aanleiding van het rapport uit 2021 ‘Het handelen van het gemeentebestuur van Oss bij de onteigening en vervreemding van panden van joodse inwoners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog’. De Osse burgemeester heeft vorig jaar bij de presentatie van dit onderzoek beloofd dat er lesmateriaal zou komen om de leerlingen in Oss bewust te maken van de rol van de Joodse gemeenschap in Oss.

Lees meer >>
Project: wat bewaar jij?
Voor: groep 3 en 4

Dit project laat zien dat geschiedenis en een archief ook interessant zijn voor jonge kinderen. Het project 'Wat bewaar jij' is speciaal gemaakt voor groep 3 en 4. Op school wordt eerst een korte les van ongeveer 30 tot 40 minuten gegeven door een archiefdocent van het Stadsarchief: Wat is een archief, wat is de moeite waard om te bewaren en wat verzamel jij?

Educatie_Watbewaarjij (jpg)

Lees meer >>
Project: Leskist Leven in de ijzertijd
Voor: groep 5 en 6

Oss neemt een bijzondere plek in binnen de Nederlandse archeologie. Oss is rijk aan vondsten én wordt al sinds lange tijd bewoond. Er is in Oss op grote schaal archeologisch onderzoek gedaan. De bekendste vondst is wel het Vorstengraf en het zwaard dat hier in gevonden is.

Educatie_leskistijzertijd_geheel_IMGP2692_klein (jpg)

Lees meer >>
Project: Stadstocht 2022
23-05-2022 / 23-06-2019
Voor: groep 5 (onderdeel van OKVO-basismenu)

Educatie_stadstocht2013_weven (jpg) 

Iedereen komt, bewust of onbewust, elke dag in aanraking met cultureel erfgoed. Je fietst langs oude gebouwen, de straatnamen vertellen wat er vroeger heeft gestaan, opa of oma vertelt een verhaal over vroeger, in de weilanden zie je resten van een kasteelgracht of een oude dijk... Als je goed oplet, is het verleden overal om je heen. Daarom gaat groep 6 niet alleen naar het Stadsarchief, maar ook naar buiten met dit project!

Lees meer >>
Project: Romeinse leskist
Voor wie: groep 6 tot en met 8 en 1e klas VO

Ook vandaag de dag is nog te merken hoezeer de Romeinen hun stempel hebben gedrukt op een groot deel van Europa. Het schrift is in onze streken gebracht door de Romeinen; in onze taal zijn allerlei Latijnse woorden terug te vinden.

Educatie PO Romeinse leskist (jpg)

Lees meer >>
Naar boven