EDUCATIE > Primair onderwijs > Nu & straks
Project: Romeinse leskist
Voor wie: Groep 6 tot en met 8 en 1e klas VO

Ook vandaag de dag is nog te merken hoezeer de Romeinen hun stempel hebben gedrukt op een groot deel van Europa. Het schrift is in onze streken gebracht door de Romeinen; in onze taal zijn allerlei Latijnse woorden terug te vinden.

Educatie PO Romeinse leskist (jpg)


Onze kalender, de infrastructuur, het gebruik van dakpannen en bakstenen zijn allemaal te herleiden naar de Romeinen. Reden genoeg om de leerlingen kennis te laten maken met de Romeinse tijd. En waarom alleen het geschiedenisboek openslaan als de leerlingen echte voorwerpen in handen kunnen krijgen? Voorwerpen die in Brabant in de Romeinse tijd werden gebruikt. Via het Stadsarchief is de Romeinse leskist gratis te leen. In deze leskist zitten 32 voorwerpen, verdeeld over 16 thema's. Er is aandacht voor onder andere het schrift, tijdrekening, geld, kleding, infrastructuur, persoonlijke verzorging, huizenbouw, religie en het leger. Bij ieder thema is een informatieblad, een werkblad en een doe-het-zelfblad met creatieve verwerking beschikbaar. Ook zit er een video of dvd in de kist.

De leskist 'De Romeinen in Noord-Brabant' is bedoeld voor groep 6 tot en met 8 van het primair onderwijs en voor de 1e klas van het voortgezet onderwijs. De leskist is ontwikkeld door Erfgoed Brabant. De leskist mag na reservering 3 weken op school blijven en moet opgehaald en geretourneerd worden in het Stadsarchief. Bij het ophalen wordt een bruikleenformulier getekend. De kist is vrij groot en moet met een auto opgehaald worden. Gebruik van de leskist is gratis. Tijdig reserveren wordt aangeraden.


Terug
Naar boven