EDUCATIE > Primair onderwijs > Nu & straks
Lesmateriaal over de Joodse gemeenschap in Oss
groep 7 en 8, VO, MBO

Lesmateriaalmaart2022_20220323_175505 (jpg)


Dit lesmateriaal over de Joodse gemeenschap in Oss is gemaakt naar aanleiding van het rapport uit 2021 ‘Het handelen van het gemeentebestuur van Oss bij de onteigening en vervreemding van panden van joodse inwoners tijdens en na de Tweede Wereldoorlog’. De Osse burgemeester heeft vorig jaar bij de presentatie van dit onderzoek beloofd dat er lesmateriaal zou komen om de leerlingen in Oss bewust te maken van de rol van de Joodse gemeenschap in Oss.

Speurtocht en lesbrieven

De speurtocht over de Joodse gemeenschap is bedoeld voor de hoogste groepen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dit is een tocht door het centrum van Oss langs plaatsen die te maken hebben met de Joodse gemeenschap in Oss. Bijvoorbeeld de struikelstenen, maar ook de synagoge en fabrieken. Want Joodse ondernemers hebben een grote rol gespeeld in de industrialisatie van Oss.
In de lesbrieven zijn nu twee onderwerpen uitgewerkt: de synagogen (of sjoel) in Oss en het babyboek van Florence van Gelder. Florence was een Joods meisje dat in 1939 is geboren. Haar moeder heeft een babyboek bijgehouden met foto’s, verhaaltjes, een lokje haar, een groeitabel. De hele familie is vermoord in de oorlog. Via hun buren is het boek na lange tijd bij het Stadsarchief terecht gekomen. Er volgen nog 6 lesbrieven, zodat de leerlingen met allerlei aspecten van de Joodse gemeenschap in Oss in aanraking komen.

De speurtocht is gemaakt door Rop van der Burgt, de lesbrieven door Kitty Schuur en Kees Verhoeckx. Het materiaal is gemaakt in samenwerking met een brede werkgroep met betrokkenen vanuit het onderwijs, de gemeente, werkgroep struikelstenen Oss en het Stadsarchief Oss. 

Dit materiaal is mooi te combineren met de praatkaarten rond de Tweede Wereldoorlog. 

Digitaal materiaal

Hier is de speurtocht te downloaden als pdf-bestand. Deze is bedoeld voor groep 7 en 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Hier zijn de lesbrieven te downlaoden als pdf-bestand. Deze lesbrieven zijn bedoeld voor groep 7 en 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Kijk hier voor meer informatie over de praatkaarten.

Werk je in het onderwijs in Oss en heb je het fysieke materiaal niet ontvangen? Neem dan contact op met Martine Eerelman van het Stadsarchief Oss op: informatie@stadsarchiefoss.nl


Terug
Naar boven