EDUCATIE > Primair onderwijs > Nu & straks
RONDOM HET ZWAARD VAN OSS
digitaal lespakket archeologie groep 5 en 6

Activiteiten_Archeologiedag_OpgravingOss_mei2017_Horzak_DSC_1605(1) (jpg)


Op 7 januari 2019 is op de kruising van de Raadhuislaan, Oostwal en de Molenstraat een nieuwe rotonde in gebruik genomen. Op die rotonde staat een kunstwerk in de vorm van een enorme replica van het kromgebogen zwaard en van een deel van de situla (bronzen emmer) waarin het zwaard is gevonden. Dit zwaard en het Vorstengraf, de plek waar het zwaard gevonden is, zijn uniek in Nederland. De gemeente Oss heeft in samenwerking met het Stadsarchief Oss deze gebeurtenis aangegrepen om de leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Oss dit lespakket aan te bieden: Rondom het zwaard van Oss. Dit is half november verstuurd naar alle basischolen in de gemeente Oss. Dit project is ontwikkeld door Marie France van Oorsouw van Weleer Erfgoedcommunicatie.

Het project Rondom het Zwaard van Oss gaat over de Osse archeologie en is bedoeld voor groep 5 en 6.
Hierin is niet alleen informatie opgenomen, maar ook diverse creatieve opdrachten. Ook zijn er verwijzingen naar diverse websites, boeken, films en excursiemogelijkheden.
Dankzij dit lespakket maken de leerlingen en de docenten in 4 lessen op een laagdrempelige manier kennis met dit bijzondere Osse erfgoed. De onderwerpen zijn: wat is archeologie; leven in de de ijzertijd; het zwaard van Oss, de vorst van Oss en het vorstengraf; materieel en immateriaal erfgoed, wat laat jij na?. Het lesmateriaal is hier digitaal te vinden.


Terug
Naar boven