EDUCATIE > Primair onderwijs > Toen
Project: Stadstocht 2011 en 2012
Groep 6 - bekijk het filmpje

Educatie_stadstocht2013_weven (jpg)

Ook in 2011 en 2012 vond in het voorjaar de jaarlijkse stadstocht voor groep 6 plaats. bekijk hier het filmpje van de stadstocht van 2011!


Stadstocht 2012: industrie
In 2012 was het thema de industrie in Oss, met de nadruk op de tapijtindustrie. De leerlingen werden in het Stadsarchief geronseld als nieuwe werknemers door de directeur van Bergoss, maar kwamen tijdens hun wandeling door Oss een medewerker van concurrent Desseaux tegen, die hen leerde weven. De wandeling ging onder andere door de nieuwbouwwijk Berghkwartier, waar veel verwijzingen naar het industriële verleden te zien zijn. De leerlingen maakten onder andere een ontwerp voor een tapijt.

Educatie_stadstocht2013_ontwerpen (jpg)

Stadstocht 2011: pleinen
Educatie_stadstocht2011_marja (jpg)

Het thema van de jaarlijkse stadstocht was in 2011: de gebouwde omgeving, met de nadruk op pleinen. Na een korte inleiding in het Stadsarchief gingen de leerlingen in groepjes naar buiten, het centrum van Oss in. Hierbij kwamen ze ook bijzondere mensen tegen. Door goed te rondkijken in de stad, door te luisteren naar verhalen van mensen en door opdrachten en vragen te maken, kwamen ze met een boel nieuwe informatie én een eigen mening terug in het Stadsarchief. Hoe moeten de pleinen in Oss eruit gaan zien? Waarom? En wie bepaalt dat? Dat werd tijdens de afsluiting besproken.
De acteurs hadden dit jaar de rollen van ambtenaar ruimtelijke ordening en kunstenaar. De ambtenaar benoemde de klas als jeugdige adviescommissie en de kunstenaar (Anton Appèl) wilde een waterkunstwerk voor De Heuvel maken en daagde de kinderen uit om hieraan mee te werken en te denken. Het leuke was dat rond die tijd ook een nieuw kunstwerk, de 'watertafel' op de Heuvel verscheen; het was dus een zeer actueel onderwerp.

Bekijk hier een filmpje van het bezoek van de Kennedyschool bij de stadstocht van 2011.

De stadstocht is een onderdeel van het OKVO kunst- en cultuurmenu.


Terug
Naar boven