NIEUWS
TERUGBLIK OPEN MONUMENTENDAG
10-09-2012 / 10-09-2012
Open Monumentendag groot succes

OMD Megen hof van lof MegenMei2012 634 (jpg)


Afgelopen weekend, op 8 en 9 september, vond de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. In de gemeente Oss openden 43 monumenten de deuren. Bij veel monumenten waren extra activiteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen, muziek en workshops. Ook reden er op zaterdag twee volle excursiebussen langs diverse monumenten. In verband met de bezuinigingen reden er dit jaar slechts 2 in plaats van 4 bussen. In totaal hebben ongeveer 3.500 belangstellenden dit weekend de Osse monumenten bezocht.

De vestingstadjes Megen en Ravenstein trokken zoals elk jaar veel bezoekers. Trekkers hierbij waren de kloostertuin De Hof van Lof in Megen, het Leerlooierijhuisje in Ravenstein (350 bezoekers) en het N-H kerkje in Oijen, dat nu in gebruik is als woning (400 bezoekers). Er kwamen mede dankzij het mooie weer ook veel fietsers naar de monumenten. Zo trok het Erfgoedlokaal in Haren ruim 450 bezoekers, waaronder veel fietsers. In Berghem bezochten 120 mensen de recent vernieuwde pastorietuin, waar de heemkunde vereniging Berchs-heem een uitgebreide toelichting gaf. In Oss kwamen ongeveer 160 bezoekers naar de nucleaire schuilkelder en ruim 150 mensen beklommen de toren van de Grote Kerk om het groen in de gemeente van bovenaf te bekijken.

De monumenten in de gemeente Oss deden ook mee aan het landelijke project 'Klassendag Open Monumentendag'. Dit educatieve project is bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisscholen. Zij konden de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag met een rondleiding en een kijkwijzer een monument bezoeken. In totaal brachten maar liefst 24 schoolgroepen op deze dag een bezoek aan een monument.


Terug
Naar boven