OSSE HISTORIE
EEN REIS OM NOOIT TE VERGETEN

Historie Rome Sieragent (jpg)


Foto: "Met één van de sieragenten uit Rome op de foto", collectie Van Niftrik.

Op 22 april 1935 verzamelden zich 12 jonge vrouwen op het station van Oss, gekleed in de blauwwitte uniformen van de KJV, de Katholieke Jeugdvereniging. Zij gingen op reis naar Rome, samen met 1200 anderen uit de bisdommen Breda, Roermond en Den Bosch. De reis kostte 150 gulden per persoon. Daar hadden de meisjes twee jaar lang voor gespaard. Want de KJV was geen organisatie van betergestelden, maar juist voor "fabrieksmeisjes", zoals men in die tijd zei. Voor de meeste van hen zal het de eerste grote reis van hun leven zijn geweest, want vakanties - daar was geen denken aan, al helemaal niet naar het buitenland. Het is daarom niet verwonderlijk dat één van de deelneemsters de foto's van deze reis haar hele leven lang heeft bewaard. Naar haar dood zijn zij door familie aan het Stadsarchief geschonken.

De reis begon op Tweede Paasdag. Vanuit Den Bosch reed de trein eerst naar Duitsland. "De vlaggen met hakenkruizen leggen 'n sombere beklemming om onze geestdrift. Vurig klinkt het rozenhoedje naar omhoog voor onze jonge Duitsche medezusjes", staat in een reisverslag. De dag eindigt in Luzern, waar vandaan zij de volgende ochtend per boot vertrekken over het Zwitserse Vierwoudstedenmeer. Aan de overkant staat de trein al klaar en gaat het die dag verder tot Genua, waar zij worden begroet door de Nederlandse vice-consul en de leider van de Italiaanse zusterorganisatie. De volgende ochtend rijden zij langs de Italiaanse Rivièra en de scheve toren van Pisa tot in Rome. Daar staan talloze trams klaar om alle meiden naar hun pensions te vervoeren. De volgende ochtend trekt de groep "met wapperende vaandels" de Sint Pieter binnen, schrijft De Stad Oss en voegt er aan toe: "Zowel de H. Mis als het Lof waren stichtend en indrukwekkend en hebben op vele Romeinsche belangstellenden diepen indruk gemaakt." Er volgen twee dagen vol bezichtigingen, toespraken en gebeden. Veel indruk maakt het bezoek aan het Colosseum, de plek waar in de Romeinse tijd veel christenen de martelaarsdood vonden.

Historie Rome Sint Pieter (jpg)
Foto: "3 schone Hollandsche voor de St. Pieter te Rome", collectie Van Niftrik.

Historie Rome Colosseum (jpg)
Foto: "De onvergetelijke middag in 't Colosseum", collectie Van Niftrik.

Het hoogtepunt in alle berichten over de reis is de audiëntie bij de Paus. Zijn toespraak wordt zelfs via Radio Vaticana in een Nederlandse vertaling uitgezonden en De Stad Oss drukt een samenvatting af. "Meer dan een half uur sprak de Paus en al konden we het niet verstaan, we werden er niet moe van," schrijft een ontroerde KJV'er in haar dagboek. Pius XI was een sociaal bewogen paus, die de katholieke jeugdbeweging een warm hart toedroeg.

De volgende ochtend maakt een bezoek aan de catacomben, de schuilplek van de eerste christenen, diepe indruk op de meisjes. Maar zij vermaken zich ook prima bij de aansluitende picknick onder de palmbomen. Samen met duizenden anderen wonen zij aan het einde van de dag in de Sint Pieter nogmaals plechtigheden bij. De volgende ochtend vertrekt de groep per trein via Milaan en de Simplon-tunnel naar Baden-Baden. De laatste ochtend, 1 mei, worden de treincoupés versierd met dennengroen en bloemen en vieren de meisjes feest ter ere van Maria, meikoningin. Zo komen zij terug in Nederland.

Historie Rome Strand (jpg)
Foto: "Op 't strand in Italië", collectie Van Niftrik.

Historie Rome Trein (jpg)
Foto: "Van uit den leuk versierden trein", collectie van Niftrik.

De KJV heeft een gedenkboekje uitgebracht waarin de hele reis wordt beschreven met een enthousiasme dat nu wellicht wat overtrokken aandoet (we zijn inmiddels wel gewend aan (verre) reizen), maar dat de gevoelens van de toenmalige reizigers waarschijnlijk goed weergeeft. De 'Osse' foto's laten zien dat naast alle diepe religieuze beleving het ook gewoon een leuke reis was, een fantastische vakantie met heel veel en zeer diverse indrukken. Een reis om nooit te vergeten.


Tekst: Agnes Lewe.
Dit artikel is onder de rubriek "Uit het Stadsarchief" in februari 2008 verschenen in de Regio Oss.


Terug
Naar boven