ACTIVITEITEN > Toen
JAN CUNEN : PASSIE VOOR HISTORIE - tentoonstelling
24-11-2010 / 19-03-2011

Jan Cunen Affiche-1 (jpg)


Vanaf woensdag 24 november 2010 was in het Stadsarchief Oss de tentoonstelling 'Jan Cunen, passie voor historie' te bezoeken. Cunen (1884 - 1940) was de eerste archivaris van Oss. Hij heeft honderden publicaties op zijn naam over de historie van het Maasland én hij was de oprichter van het huidige Museum Jan Cunen, dat op 24 november 75 jaar bestaat.
In deze kleinschalige tentoonstelling werd speciale aandacht besteed aan de twintig plakboeken waarin hij uiteenlopende historische zaken verzamelde.

Het leven van Jan Cunen
Joannes Marcellus Cunen werd geboren op 24 februari 1884 in Oss. Hij is vooral bekend geworden om de grote reeks artikelen die hij schreef over de historie van Oss en het Maasland. Hij heeft meer dan 200 publicaties op zijn naam. Hij had onder andere een wekelijkse rubriek in de krant De Stad Oss, 'Uit het verleden van Oss en omgeving'. In het boek 'De geschiedenis van Oss' uit 1932 zijn de resultaten opgenomen van de ordening en inventarisatie van het gemeentearchief van Oss, een taak die Jan Cunen als praktijkopdracht uitvoerde voor zijn in 1934 afgeronde opleiding tot archivaris. Hij werd de eerste archivaris van Oss, voor 3 dagen in de week tegen een schamel loon. Ook in andere plaatsen, waaronder Heesch en Someren, ordende hij het archief. In 1936 werd een historisch periodiek uitgebracht, de 'Ossensia-reeks'. Hierin behandelde Jan Cunen specifieke thema's uit de Osse en Maaslandse historie, zoals het kasteel van Oijen, wegen in Oss en de Beerse overlaat.
De vondst uit 1933 van het 'Vorstengraf' en het bekende kromgebogen zwaard uit de vroege ijzertijd, was een van de historische hoogtepunten tijdens de carrière van Cunen. Hij heeft hier veel over geschreven. Jan Cunen was ongetrouwd en had een zwakke gezondheid; hij leed aan suikerziekte. Hij overleed op 12 september 1940 op 56-jarige leeftijd.

Jan Cunen Zangkoor (jpg)
Foto: Jan Cunen (2e van rechts) met leden van het zangkoor St. Cecilia op een terras van een uitspanning te Antwerpen in juli 1926.

Jan Cunen Tentoonstelling1 (jpg)

Jan Cunen Tentoonstelling2 (jpg)
Foto's: Tentoonstelling 'Jan Cunen, passie voor historie' in het Stadsarchief.

De tentoonstelling 'Jan Cunen, passie voor historie' besteedde aandacht aan zijn publicaties en plakboeken. Deze twintig plakboeken zijn recent gedigitaliseerd. Hierin verzamelde hij uiteenlopende historische zaken zoals krantenartikelen, bidprentjes en uitnodigingen. Ook zijn hier originele foto's in opgenomen van de Osse fotograaf Blankstein, die rond 1923 zijn gemaakt. Een aantal van deze foto's waren in de tentoonstelling te zien. Ook werden korte filmpjes getoond van Oss in de jaren dertig, de tijd waarin Jan Cunen zijn historische glorietijd beleefde. Hierin waren onder andere de installatie van burgemeester Ploegmakers en de opening van de waterleiding te zien.


Terug
Naar boven