ACTIVITEITEN > Nu en straks
OPEN MONUMENTENDAG 2023
09-09-2023 / 10-09-2023
In de gemeente Oss

OMD OSS Molen Nieuw Leven (jpg)


Op zaterdag 9 en zondag 10 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag weer plaats. In de gemeente Oss zijn bijna 50 monumenten gratis te bezoeken. Bij veel monumenten is iets extra's te zien of te doen, zoals rondleidingen, exposities, kerktorenbeklimmingen, muziek en wandelingen met een gids. Het Stadsarchief organiseert gratis busexcursies en een geocache-route. De folder met het uitgebreide aanbod is op te halen bij het Stadsarchief Oss en de bibliotheken in de gemeente Oss, bij de Toeristische Informatiepunten in Oss, Lith, Ravenstein en Megen en veel van de deelnemende monumenten. Ook staat er veel informatie op de site van Tref het in Oss. Of bekijk hier de folder (pdf-bestand).

OMD OSS Vorstengraf (jpg)

Busexcursies

Op zaterdag 9 september rijdt om 10.00 uur en 13.30 uur weer een excursiebus langs verschillende monumenten in de gemeente Oss. In de bus is een gids aanwezig die tijdens de rit informatie geeft over de monumenten en andere wetenswaardigheden. In de ochtend is dit erfgoedwethouder Sidney van den Bergh, in de middag voormalig wethouder en Tweede Kamerlid René Peters. Er wordt onderweg op twee plekken een stop gemaakt voor een rondleiding of wandeling. Ook de route zelf, door het mooie landelijke gebied van de gemeente Oss, is zeker de moeite waard.

De busexcursie op zaterdagochtend 9 september om 10.00 uur gaat naar het Vorstengraf in Oss en naar Lith. Tijdens de tweede stop wordt ook een boekje met nieuwe wandelingen door Lith gepresenteerd.

De busexcursie op zaterdagmiddag 9 september om 13.30 uur gaat naar de Maria Magdalenakerk in Geffen en het Erfgoedlokaal in Haren.

Praktische punten

  • Het start- en eindpunt van de bussen is de parkeerplaats achter het gemeentehuis, Raadhuislaan 2 in Oss.
  • Deelname aan de busexcursie is gratis.
  • Reserveren is verplicht in verband met het beperkte aantal plaatsen. Dit kan bij het Stadsarchief, bij voorkeur via de mail: informatie@stadsarchiefoss.nl. Geef in de mail duidelijk aan om welke busexcursie het gaat en voor hoeveel personen de reservering is. Reserveren kan eventueel ook telefonisch of aan de balie op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur: T: 0412 – 842010, Stadsarchief Oss, Raadhuislaan 10 (in de Bibliotheek Oss) in Oss. Tijdig reserveren wordt aanbevolen. Vol = vol.
  • In verband met het beperkte aantal plaatsen kan er per reservering maar voor één van de bustochten gereserveerd worden.
  • In verband met het beperkte aantal plaatsen kan er per reservering voor maximaal 4 personen gereserveerd worden.
  • Graag bij verhindering tijdig afmelden, zodat iemand anders uw plaats kan innemen.
  • Er is een mogelijkheid om een rollator onderin de bus te plaatsen. De bus heeft wel een hoge instap/trap. Grotere hulpmiddelen meenemen zoals schootmobiels, is helaas niet mogelijk.
  • De excursies duren ongeveer 3 uur.
  • Voor koffie/thee wordt onderweg gezorgd.

Geocaching

Om iets extra’s te bieden en meer mensen te betrekken bij de Open Monumentendag heeft het Stadsarchief Oss sinds 2021 geocaching als een nieuw onderdeel aan deze dagen toegevoegd. Aangezien dit heel populair was, breiden we het dit jaar uit met een tweede geocaching Adventure Lab met als thema is: ‘Levend Erfgoed’.

Wat is het verschil tussen Adventure Lab en Geoaching?
Begin 2019 zijn Adventure Labs gecreëerd. In tegenstelling tot de traditionele geocaching, is de Adventure Lab cache virtueel. Zo’n cache bestaat uit vijf punten op de kaart. Bij elk punt hoort een vraag, die je alleen ziet als je voldoende dichtbij bent en die bijna altijd gaat over iets wat je daar kunt zien. Heb je de vraag goed, dan kun je door naar het volgende punt op de kaart. Voor de kenners: goed om weten is dat in je Geocaching statistieken er voor elke opgeloste vraag één cache wordt bijgeteld.

Kort voor de Open Monumentendag komt de Adventure Lab van Stadsarchief Oss uit, genaamd ‘Open Monumentendag 2023’. Je gaat naar vijf monumenten in de gemeente Oss waar levend erfgoed een grote rol speelt. Bij elk monument moet er een vraag worden beantwoord. Als je alle antwoorden hebt gevonden en de formule weet te kraken, dan kun je met het gevonden historische jaartal naar het Stadsarchief komen en word je beloond met een woodie én een boekje! Kom wel tijdens onze openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Je vindt onze balie in de Bibliotheek Oss, Raadhuislaan 10 in Oss, op de begane grond.

Om dit spel te kunnen spelen heb je twee dingen nodig: een (gratis) account van geocaching en de speciaal ontwikkelde app. Download de Geocaching Adventure Lab app via Google Play (Android) of de Appstore (Apple).

Het Stadsarchief heeft buiten de routes rond de Open Monumentendagen ook nog twee andere historische geocache-routes gemaakt. Over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Oss en langs kerken in de stad Oss.


Terug
Naar boven