ACTIVITEITEN > Nu en straks
ACTIVITEITEN WERKENDE MENS NAJAAR 2022
2 lezingen en 1 busexcursie naar Belgiƫ

Tentoonstelling_50jaarreddingsbrigadeOss_34 (jpg)


In het najaar van 2022 organiseert De Werkende Mens, historische kring voor Oss en omstreken, weer drie interessante activiteiten.

 

Al 50 jaar paraat, de Osse Reddingsbrigade

DEZE LEZING IS GEANNULEERD

Donderdag 6 oktober Tijd: 19.30-21.30 uur. Gratis entree.
Alphons Bakker, oud-voorzitter van de Osse Reddingsbrigade, schetst het ontstaan van de Brigade (1972), na eerdere vergeefse pogingen in de jaren ’30 en ’40. En wat de Brigade nu doet. Een Brigade die groot nut heeft in deze streek aan de grillige Maas. De Brigade bevordert zwemvaardigheden, voert bewaking langs het water uit en biedt landelijke hulp, zoals bij hoog water in Limburg.

Busexcursie België naar Mijnmuseum Beringen en Fort Eben-Emael

Zaterdag 15 oktober: Tijd: 08.00-18.00 uur. Maximaal 30 deelnemers. Vertrekpunt: gemeentehuis Oss. Kosten: € 30,- incl. koffie/thee, entrees, gidsen, excl. lunch). De mijnsite van Beringen omvat 100.000 m² aan bouwwerken. Het is de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. Van alle overige mijnsites in Limburg is het de enige site waar het industriële hart van de mijn werd bewaard. Fort Eben-Emael, gebouwd 1935, is indrukwekkend militair erfgoed, dichtbij Maastricht. Het leek onneembaar. Maar van 10 op 11 mei 1940 veroverden de Duitsers toch het fort.
Trui en stevige schoenen aangeraden.
Aanmelden voor 8 oktober bij het Stadsarchief. Vanwege de kosten die we maken voor deze excursie is aanmelding definitief na ontvangst van uw betaling. Bij verhindering kan helaas geen restitutie worden geboden.

Josina Bloemen 100 jaar

Donderdag 3 november. Tijd: 19.30-21.30 uur.
Gratis entree.
Na een eeuw in de bloemen mag Josina zich Hofleverancier noemen. Een kroon op het werk van de familie De Bruijn. Een boeiende geschiedenis die begon in 1920 aan de Molenstraat in Oss. In 1963 verhuist Josina naar de huidige locatie aan de Nieuwe Hescheweg. Velen van u hebben waarschijnlijk een bloemetje van Josina mogen ontvangen. De grote bedrijven en de gemeente Oss maken vaak gebruik van de service van Josina. De huidige generatie Mireille Huizer-De Bruijn en Susanne de Bekker - van Druten staan nu aan het roer.

Aanmelden en reserveren bij het Stadsarchief is voor alle activiteiten verplicht. Bij voorkeur via de mail: informatie@stadsarchiefoss.nl. Telefonisch of aan de balie kan het alleen op di/wo/do tussen 10.00 en 17.00 uur via 0412-842010. Geeft u svp bij uw aanmelding uw (indien mogelijk) mailadres en telefoonnummer door zodat we u kunnen bereiken als daar aanleiding voor is.

 

 


Terug
Naar boven