ACTIVITEITEN > Nu en straks
GEOCACHE ROUTE
kerken in Oss

geocaching_kerkeninOss_IMG-20211223-WA0005 (jpg)


 

Door de lockdown zijn er veel dingen die niet kunnen. Om toch actief bezig te zijn met de lokale geschiedenis en lekker naar buiten te gaan, hebben we Oss een nieuwe geocache route gemaakt. Deze gaat langs 6 Osse kerken. Dit zijn zowel bestaande als afgebroken of verbouwde kerken: de Visserskerk, de Grote Kerk, de St. Jozefkerk, de Bloemskerk, de gesloopte Paterskerk en de voormalige Scheppingskerk. Bij elke kerk is een cache met een getal te vinden. Als je deze getallen bij elkaar optelt, kom je op een historisch jaartal uit. Meld dit jaartal tijdens de openingstijden aan de balie van het Stadsarchief en je krijgt een leuke attentie.

Stadsarchiefmedewerker Gerard Schut vertelt: "Tijdens de Open Monumentendag in september hebben we voor het eerst een geocache route uitgezet in de gemeente. Dat was een groot succes. Mensen vonden het heel leuk dat ze op plekken kwamen die ze nog niet kenden. Omdat er door corona niet zoveel mogelijk is, hebben we gekeken wat er wel kon. En geocachen kan nu prima, lekker op eigen gelegenheid naar buiten. Omdat kerken veel historie bevatten en omdat we er mooi beeldmateriaal van hebben, leek dit onderwerp ons uitermate geschikt om een route voor uit te zetten.” Hij vervolgt enthousiast: “Ik kan zien hoe vaak de caches gevonden worden, en de route is in een paar dagen al vaak gedaan. Op zaterdagavond ging de route live en zijn er meteen mensen gaan zoeken. Dat is ontzettend leuk. De plekken zijn kennelijk wel moeilijk te vinden, dus ik heb er in de app een paar hints bijgezet.”

Wat is geocaching?

Simpel gezegd is het een soort zoektocht naar een schat, een cache genoemd. Met behulp van een geocaching-app op je smartphone of via GPS (Global Positioning System) zoek je locaties waar andere mensen zo’n cache hebben verstopt. Veel routes hebben een thema. Meestal worden de coördinaten gegeven en kun je zo naar de locatie gaan om te zoeken. Als je de cache hebt gevonden, noteer je je naam in het logboek dat in de cache zit en ‘log’ je de vondst in je geocaching-app op je telefoon. Je plaatst alles weer terug zoals je het hebt gevonden, zodat de volgende schatzoeker er weer plezier aan kan hebben. Caches zijn er in verschillende vormen en maten. Kleine caches, zoals een ouderwets filmrolletje of een nepsteen en grotere caches zoals plastic bakken. Daarnaast kunnen de locaties van de caches ook erg variëren. Je hebt makkelijke verstopplekken, bijvoorbeeld onder een bankje of in een holle boom, maar ook moeilijke locaties zoals hoog in de boom of onder water. Het leuke van geocaching is dat je op plekken komt waar je anders misschien niet zo snel zou komen. Je kunt op deze manier veel leren van je omgeving en je komt in beweging, want je moet naar de verstopplaatsen toe. Je kunt de geocaching-app downloaden via de Appstore (Apple) of Google Play (Android). Kijk voor meer informatie op de geocaching-site

 


Terug
Naar boven