ACTIVITEITEN > Nu en straks
VOORDAT DE BOM VALT
21-10-2020 / 21-10-2020
Maand van de Geschiedenis over de NBC schuilkelder

Activiteiten_Voordatdebomvalt_21okt2020 (jpg)


Onder de noemer 'Voordat de bom valt' staat op woensdag 21 oktober in Groene Engel in Oss de Osse nucleaire schuilkelder centraal. Het gaat om een activiteit in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis waarvan het thema Oost/West is. De avond is een initiatief van Stadsarchief Oss, Bibliotheek Oss en het Maasland Gilde Oss en wordt twee keer gehouden: om 19.00 uur en om 20.30 uur.

Schuilkelder
De schuilkelder in Oss is te vinden in de parkeergarage onder supermarkt Coop aan het Heschepad en werd in 1986 geopend. In het geval van een nucleaire aanval konden vierduizend mensen er een plekje vinden. Door het einde van de Koude Oorlog werd de schuilkelder overbodig en in 1991 gesloten.

Op de avond in Groene Engel is onder meer een lezing van bouwhistoricus Hein Hundertmark over de toewijzing van de schuilkelder als gemeentelijk monument. Verder is er een gesprek met stadsgidsen van het Maasland Gilde die al sinds 2006 rondleidingen verzorgen door de schuilkelder, die nog steeds in oorspronkelijke staat is. Ook worden er plaatjes gedraaid uit de jaren tachtig, is er poëzie en is er een publicatie van het Stadsarchief over de schuilkelder te koop.

Twee sessies, reserveren verplicht
De entree van de avond is gratis. In verband met het beperkte aantal plaatsen is het wel verplicht om vooraf te reserveren via de mail, aan onze balie of via telefoon: 0412- 842 010 (di/wo/do tussen 10.00 en 17.00 uur).


Terug
Naar boven