ACTIVITEITEN > Nu en straks
VOORDAT DE BOM VALT
21-10-2020 / 21-10-2020
Over de NBC schuilkelder-besloten, wel livestream

Activiteiten_Voordatdebomvalt_21okt2020 (jpg)


Aanwezigheid bij deze avond is in verband met de aangescherpte maatregelen alleen voor genodigden, zodat we onder de 30 personen blijven en het aantal reisbewegingen beperken. De avond is wel vanaf 19.00 uur via een livestream te volgen via het YouTube-kanaal van de Bibliotheek Oss. Klik hier voor de link.

Onder de noemer 'Voordat de bom valt' staat op woensdag 21 oktober in Groene Engel in Oss de Osse nucleaire schuilkelder centraal. Het gaat om een activiteit in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis waarvan het thema Oost/West is. De avond is een initiatief van Stadsarchief Oss, Bibliotheek Oss en het Maasland Gilde Oss. De avond start om 19.00 uur.  

Schuilkelder
De schuilkelder in Oss is te vinden in de parkeergarage onder supermarkt Coop aan het Heschepad en werd in 1986 geopend. In het geval van een nucleaire aanval konden vierduizend mensen er een plekje vinden. Door het einde van de Koude Oorlog werd de schuilkelder overbodig en in 1991 gesloten.

Op de avond in Groene Engel is onder meer een lezing van bouwhistoricus Hein Hundertmark over de toewijzing van de schuilkelder als gemeentelijk monument. Verder is er een gesprek met stadsgidsen van het Maasland Gilde die al sinds 2006 rondleidingen verzorgen door de schuilkelder, die nog steeds in oorspronkelijke staat is. Ook worden er plaatjes gedraaid uit de jaren tachtig, is er poëzie en wordt het eerste exemplaar van de publicatie 'De Osse atoomschuilkelder. tastbare herinnering aan een nooit ontbrande oorlog' aan wethouder Johan van der Schoot aangeboden. 

'De Osse atoomschuilkelder. tastbare herinnering aan een nooit ontbrande oorlog' is vanaf 22 oktober in het Stadsarchief te koop voor 7,50 euro.


Terug
Naar boven