COLLECTIE > Introductie
NASLAG-BIBLIOTHEEK

Het Stadsarchief beheert een collectie naslagwerken die uit ruim 2500 boeken bestaat. Deze naslag-bibliotheek is onderverdeeld in wetenschappelijke, genealogische en algemene boeken over Oss en omgeving.
De boeken zijn vrij toegankelijk bij het Stadsarchief; in de publieksruimte in de Bibliotheek Oss tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Lenen is helaas niet mogelijk. Via de collectiewebsite is te zien welke boeken wij in bezit hebben en kunt u de nummers vervolgens zelf opzoeken.


De wetenschappelijke collectie bevat onder andere de naslagwerken van Dr. L. de Jong, een driedelige encyclopedie over de geschiedenis van Noord-Brabant, diverse oude en nieuwe atlassen en Van der AA woordenboeken.
Deze boeken zijn vrij toegankelijk voor onze bezoekers in de wetenschappelijke studiezaal.

De genealogische collectie boeken bestaat uit handleidingen voor genealogisch onderzoek, Rietstap wapenboeken en onder andere "Het Nederlands Repertorium op familienamen in Brabant". Als u bij uw stamboomonderzoek gebruik wilt maken van de doop-, trouw- en begraafregisters (dtb's), moet u deze 2 werkdagen van te voren aanvragen onder vermelding van de plaats. Deze registers staan in verband met de beperkte ruimte niet meer in onze publieksruimte, maar zijn elders ondergebracht.

De algemene bibliotheek bestaat uit boeken, die betrekking hebben op zowel de industriële ontwikkeling als de algemene geschiedenis van de gemeente Oss en omgeving. Er zijn oude fotoboeken, autobiografieën van markante Ossenaren, maar ook meer algemeen informatieve boeken, zoals "Het Brabant van toen : Vertellingen over het leven van alle dag uit Brabant tussen 1900 en 1940", opgetekend door Jo Wouters, "Het leven van Titus Brandsma" van H.W.F. Aukes, "De criminaliteit van Oss" door Dr. W.H. Nagel, "Vierduizend jaar Oss" door Drs. F.J.M. van de Ven en "Geschiedenis van Oss" en "Geschiedenis van Heesch", beide door Jan Cunen, oudarchivaris van Oss. 


Terug
Naar boven