NIEUWS
NIEUW FOTOBOEK: GEBOREN FOTOGRAAF
Oss door de ogen van Leo van den Bergh

Activiteiten_LBN060410_LeovandenBergh_collStadsarchiefOss (jpg)


Intussen is dit fotoboek afgeprijsd en is het verkrijgbaar bij ons en boekhandel DeRijks voor 15 euro.

Vanaf vrijdag 10 november is in Oss een nieuw fotoboek te koop: Geboren fotograaf - Oss en de wijde wereld door de ogen van Leo van den Bergh (1912-2009). Het boek wordt donderdag 9 november officieel gepresenteerd aan de nazaten van de fotograaf en is vanaf vrijdag 10 november voor 25 euro te koop (exclusief verzendkosten) bij ons en bij boekwinkel Derijks in Oss.

Geboren fotograaf
Leo van den Bergh (1912-2009) was dag en nacht met fotografie bezig. Hij is bekend bij vele Ossenaren. Niet alleen door zijn fotowinkel op de Heuvel, waar menig inwoner van de stad zijn pasfoto’s liet maken, maar vooral ook door de bekende foto’s die hij maakte van de oorlogsjaren en de bevrijding; hij had zich kort voor de Tweede Wereldoorlog toegelegd op de fotografie. Dat hij naast zijn reguliere opdrachten – door hem vaak als ‘moetjes’ beschouwd - ook artistiek werk opbouwde, zal misschien bij minder mensen bekend zijn. Met dit nieuwe fotoboek wordt het unieke werk getoond dat Leo van den Bergh maakte in de decennia rondom de Tweede Wereldoorlog, grofweg van de jaren dertig tot begin jaren zestig. Het Stadsarchief heeft een keuze gemaakt uit de 6 bij 6 negatieven die de laatste jaren zijn gedigitaliseerd. Hierin is zijn woonplaats Oss en het omliggende Maasland vaak terug te zien, maar ook locaties die wat verder van Leo van den Berghs geboorte- en sterfplek af liggen. Van Amsterdam tot Maastricht en van Brussel tot Keulen.

De foto’s van Leo van den Bergh zijn kunstwerkjes. Kleine werelden die op zichzelf staan en geen toelichting of verduidelijking nodig hebben. Het lijken soms ‘stills’ uit een zwart-witfilm. Door dit fotoboek blijkt dat Leo van den Bergh niet alleen een vakman was, maar vooral een beeldkunstenaar met een uniek gevoel voor timing, een absoluut geduld voor het juiste licht en een scherp oog voor compositie en esthetiek. Zijn foto’s lijken het werk van een geboren fotograaf.

Dit fotoboek is een coproductie samen met Iris Uitgeverij uit Berghem; een samenwerking die in het verleden al heeft geleid tot de twee succesvolle fotoboeken met het werk van fotograaf Daan Scholte. Begin 2018 zal in Museum Jan Cunen tevens naar aanleiding van dit boek een expositie van het werk van Leo van den Bergh te zien zijn.

 


Terug
Naar boven