NIEUWS
FOTOBOEK OSSE OUDJES IN DE EFTELING
met foto's van Daan Scholte door Marja van Trier

Nieuws_Efteling_DaanScholte_klein_DSN32448 (jpg)


Er is een nieuw fotoboek te koop met werk van Daan Scholte. Het gaat dit keer om één speciale fotoserie, namelijk het uitstapje van Osse ouderen naar de pas geopende Efteling, op 30 juli 1952. Het boekje is te koop voor 9 euro bij het Stadsarchief Oss, boekwinkel Derijks en de VVV in Oss.

De Efteling en Daan Scholte
Eind mei 1952 opende de Efteling met het bekende Sprookjesbos voor het eerst zijn poorten. Vanaf het begin brachten grote groepen met georganiseerde uitstapjes een bezoek aan deze nieuwe attractie. Dat op 30 juli 1952 een groep van 430 bejaarden uit Oss een reisje naar Kaatsheuvel maakte, is dan ook niet echt uitzonderlijk. De fotoserie die persfotograaf Daan Scholte (1907-1973) daarvan maakte, is dat wel. Scholte werkte voor het Dagblad voor Oss en Omstreken, dat uitgebreid verslag deed van dit uitstapje. Deze krantenpagina is te bekijken via onze collectiewebsite. Hij legde de dames en heren in hun zondagse kleding vast bij het kasteel van Doornroosje, de grot van Sneeuwwitje en Langnek, maar ook in de speeltuin en op het terras. In de krant verscheen toen maar één foto, de anderen werden korte tijd in Oss in de etalage van de krant getoond. Enige jaren geleden hebben we alle negatieven van Daan Scholte gedigitaliseerd, waardoor de hele serie beschikbaar is.

Nieuws_Efteling_DaanScholte_klein_DSN32446 (jpg)

Fotoboek
Nu, in 2017, is het 65 jaar geleden dat het Sprookjesbos opende en dat dit uitstapje van de Osse 65-plussers plaatsvond. De fotoserie is verzameld door Marja van Trier van Stichting Stuipzand, werkzaam als actrice in de Efteling, en bekend bij ons door haar rollen in de OKVO-stadstochten. Zij heeft een aantrekkelijk boekwerkje gemaakt, met korte inleidende teksten over fotograaf Daan Scholte, de beginjaren van de Efteling en de hele tekst van het krantenbericht uit 1952. De foto's zijn voorzien van korte teksten en aangevuld met enkele nieuwe foto's die het geheel in context plaatsen. Het boek biedt daarmee nostalgisch kijkplezier voor Eftelingliefhebbers, geeft een mooi tijdsbeeld én vormt een aanvulling op de twee eerdere fotoboeken met selecties uit het rijke oeuvre van Daan Scholte. Het boekje is vanaf nu te koop voor 9 euro bij het Stadsarchief Oss, boekwinkel Derijks en de VVV in Oss.


Terug
Naar boven