NIEUWS
NIEUWE PUBLICATIE UIT HET STADSARCHIEF
kinderrijmpjes uit Berghem

Nieuws_Voorkant_boekje_IkkeenonsJentje (jpg)


In het voorjaar van 1944 schreef de burgemeester van Oss aan alle schoolhoofden in het Maasland een brief. Daarin riep hij hen op, de kinderen "liederen, liedjes en rijmpjes" op te laten tekenen "ten behoeve van de opbouw van het streekmuseum". Meester Gielen, hoofd der jongensschool van Berghem, stuurde 122 blaadjes met rijmpjes naar Oss. Het zijn aftelrijmpjes, spotliederen over dorpsgenoten, de onderwijzer of de pater, liedjes die de kinderen bij hun ouders of oudere broers en zussen hebben gehoord en zonder het goed te begrijpen napraten. Kortom, hilarisch, komisch en soms heel plat. Want kinderen vinden niets grappiger dan poep. Dat is nu zo en dat was toen niet anders.
Via omwegen is deze verzameling terechtgekomen in het Stadsarchief en een bloemlezing is nu als nr. 4 uitgegeven in de serie "Verhalen uit het Stdsarchief". Veel ouderen zullen de rijmpjes herkennen, maar ook kinderen kunnen zich ermee vermaken. Alle schrijf- en spelfouten zijn overgenomen, en sommige stukjes zijn in het dialekt geschreven wat het extra leuk maakt.

Het boekje heeft de titel "Ikke en ons Jentje". Het is mooi en kleurrijk opgemaakt, omvat 44 pagina's en is vanaf 16 december 2014 te koop in het Stadsarchief voor € 2,50.


Terug
Naar boven