NIEUWS
2e FOTOBOEK DAAN SCHOLTE
te koop vanaf 6 maart

DaanScholte_Heuvel_SN04375 (jpg)


Vanaf donderdagnamiddag 6 maart is het fotoboek 'Oss - de stad / Daan Scholte - de foto's 2 / 1947 - 1966 - de tijd' te koop. Scholte (1907 - 19073) was als persfotograaf verbonden aan het 'Dagblad voor Oss en Omstreken', dat in 1959 opging in het 'Brabants Dagblad'. Het boek is te koop voor 22,50 euro bij het Stadsarchief Oss en Boekhandel Derijks in Oss. Het Stadsarchief heeft hiervoor op 6 maart een extra openstelling van 17.00 tot 18.00 uur. Daarna gelden de gewoonlijke openingstijden: dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Het eerste deel van dit fotoboek, dat in 2012 verscheen, was in enkele maanden uitverkocht. Tegelijkertijd met deel twee verschijnt dan ook in kleine oplage een herdruk van dit eerst deel. Deze is exclusief te koop bij het Stadsarchief.

Persfotograaf Daan Scholte
In de mobilisatietijd, voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, komt Rotterdammer Daan Scholte (1907 - 1973) in het Maasland terecht. Voor de oorlog fotografeert Scholte voor 'Het Rotterdamsch Nieuwsblad'. Als hij zich na de oorlog in Haren vestigt, pakt hij zijn oude beroep weer op en wordt hij persfotograaf bij het 'Dagblad voor Oss en Omstreken', dat in 1959 opgaat in het 'Brabants Dagblad'. Hij is de eerste die structureel persfoto's in deze regio maakt. Dit zijn niet alleen foto's met veel historische informatie, maar ook hele mooie opnames, vaak vanuit een bijzonder perspectief. In het boek is een keuze gemaakt voor met name beelden uit de jaren '50 en '60 die in de stad Oss gemaakt zijn; gebeurtenissen, activiteiten, stadsbeelden.

Beeldcollectie
Het Stadsarchief heeft een uitgebreide beeldcollectie met foto's, ansichtkaarten en negatieven van Oss en omgeving. Een belangrijk onderdeel hierbinnen is de collectie negatieven van persfotograaf Daan Scholte. Deze collectie omvat de periode 1946 - 1966, de tijd van de wederopbouw. In totaal bezit het Stadsarchief 48.500 negatieven van Daan Scholte. Vele jaren na zijn dood werd deze collectie overgedragen aan Museum Jan Cunen, waar het Stadsarchief sinds juni 2007 deel van uitmaakt. Bij deze overdracht bleek dat er helaas geen beschrijvingen waren van wat, wanneer en waar was gefotografeerd. Via een grote groep vrijwilligers (de 'Daan Scholte-groep') uit het gehele Maasland, is een inventarisatie van de negatieven gaande. In 2011 zijn de negatieven gedigitaliseerd.


Terug
Naar boven