NIEUWS
ERFGOEDKAART OSS ONLINE
11-11-2012 / 11-11-2012
presentatie digitale erfgoedkaart

Nieuws_Presentatieerfgoedkaart111112_IMGP1293_web (jpg)

Reina de Bruijn presenteerde op 11 november tijdens de erfgoedmarkt in de Bibliotheek Oss de digitale erfgoedkaart, gemaakt door de bibliotheek, Stadsarchief en diverse erfgoedorganisaties in de gemeente Oss. De kaart is te zien op de website van Toerisme Oss. Bij deze presentatie werd de kennis van de aanwezigen getest door met een erfgoedquiz. Na tien vragen was Gerard Ulijn de winnaar van een mooie Osse prijs.


Erfgoed op de kaart
Sinds 2010 is op initiatief van de gemeente Oss het Team Cultureel Erfgoed (TCE) in het leven geroepen. Hierin werken de vele historische verenigingen, werkgroepen en stichtingen samen die de gemeente Oss rijk is. Door dit team is besloten om het erfgoed van de gemeente letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Met vereende krachten is in samenwerking met de Bibliotheek Oss voor dit doel een digitale kaart ontwikkeld. Deze kaart is vanaf 11 november te bekijken via de website van Toerisme Oss. Deze website is gemaakt door de Bibliotheek Oss. Via de digitale kaart wordt duidelijk waar erfgoed in de gemeente Oss aanwezig is of waar archeologische vondsten zijn gedaan. Per locatie wordt hierover korte en bondige informatie in woord en beeld gegeven met een link naar de website van de betrokken erfgoedorganisatie. De tien deelnemende erfgoedorganisaties hebben zelf informatie voor de kaart aangeleverd. De kaart is onderverdeeld in vijf thema's: landschap, archeologie, dorp & stad, gebouwen en uitgebeelde verhalen. Het uitgangspunt is dat hier zoveel erfgoed wordt gepresenteerd dat nu nog (deels) zichtbaar is, zodat belangstellenden er heen kunnen fietsen, rijden of wandelen, nadat ze het digitaal hebben bekeken. Op de kaart staan nu tientallen teksten en foto's. Dit is slechts een begin, want Oss is rijk aan erfgoed. De kaart zal daarom zeker aangevuld worden.

Deelnemers Erfgoedkaart
Aan deze kaart werken mee: Heemkundevereniging Berchs-heem; Heemkundekring Land van Ravenstein; Heemkundekring Megen, Haren, Macharen; St. De Werkende Mens Oss; Heemkundekring Maasdorpen in de voormalige gemeente Lith, Landschapsbeheer Oss; St. Neerlangel Historie en Toekomst; Erfgoedlokaal Haren ons Dorp; St. Herpen in Woord en Beeld en het Stadsarchief Oss. Ook de afdeling communicatie en de archeoloog van de gemeente Oss hebben bij de totstandkoming een rol bij gespeeld.
Na het vertrek van de externe projectleider eind 2012 zullen het Stadsarchief Oss en de Bibliotheek Oss de trekkers van dit project worden.

Nieuws_PresentatieErfgoedkaart_IMGP1299_web (jpg)

Erfgoedmarkt
Op 11 november was tevens van 13.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek een erfgoedmarkt te bezoeken, die door de Bibliotheek Oss en het Stadsarchief Oss wordt georganiseerd. Hierop presenteerden negen erfgoedinstellingen zich. Ook waren er diverse interessante presentaties, verhalen in dialect en lezingen.


Terug
Naar boven