NIEUWS
BOEK DAAN SCHOLTE VERKRIJGBAAR VANAF 23/11
23-11-2012 / 23-11-2012
uniek fotoboek en tentoonstelling

Panorama Scholte2 (jpg)

Vanaf 23 november is in het Stadsarchief een historisch fotoboek over Oss in de jaren vijftig en zestig verkrijgbaar: 'Oss - de stad / Daan Scholte - de foto's / 1947 - 1966 - de tijd'.
Hierin zijn 160 foto's te zien zijn van Daan Scholte. Scholte was als persfotograaf verbonden aan het 'Dagblad voor Oss en Omstreken', dat in 1959 opging in het 'Brabants Dagblad'.


Persfotograaf Daan Scholte
In de mobilisatietijd, voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, kwam Rotterdammer Daan Scholte (1907 - 1973) in het Maasland terecht, waar hij en zijn vrouw zich na de oorlog definitief zouden vestigen. Hij was zowel freelance fotograaf als persfotograaf. Als persfotograaf heeft hij de meest uiteenlopende foto's heeft gemaakt, van gouden bruidsparen tot voetbalwedstrijden. In het boek en de tentoonstelling is de keuze gemaakt voor met name de opnames uit de jaren '50 en '60 uit de vorige eeuw, waarbij het veranderende stadsbeeld van Oss duidelijk in beeld komt. Zoals de bouw van nieuwe wijken en de veranderingen in de binnenstad.

Panorama Scholte1 (jpg)

Verkoop boek
Het boek is te koop voor 22,50 euro. Mensen die vooringetekend hebben op het boek, kunnen hun boek met 5 euro korting vanaf 23 november tijdens openingstijden ophalen. Het is niet mogelijk om te pinnen, gelieve contant en liefst gepast geld mee te nemen. Het boek is ook te koop bij Boekhandel Derijks en enkele andere verkoppunten in Oss. Alvast een leuk cadeau-idee voor de feestdagen!

Tienduizenden negatieven
Het Stadsarchief heeft een uitgebreide beeldcollectie met foto's, ansichtkaarten en negatieven van Oss en omgeving. Een belangrijk onderdeel hierbinnen is de collectie negatieven van persfotograaf Daan Scholte. Deze collectie omvat de periode 1945 - 1966, de tijd van de wederopbouw. In totaal bezit het Stadsarchief 48.500 negatieven van Daan Scholte. Vele jaren na zijn dood werd deze collectie overgedragen aan Museum Jan Cunen, waar het Stadsarchief sinds juni 2007 deel van uitmaakt. Bij deze overdracht bleek dat er helaas geen beschrijvingen waren van wat, wanneer en waar was gefotografeerd. Via een grote groep vrijwilligers ('De Daan Scholte-groep') uit het gehele Maasland, is een inventarisatie van de negatieven gaande. In 2011 zijn de negatieven gedigitaliseerd.


Terug
Naar boven