NIEUWS
FILMPJE STADSTOCHT 2011
Een leuke weergave van de stadstocht voor groep 6

Ieder jaar organiseert het Stadsarchief de stadstocht voor groep 6. Hiervoor komen elk voorjaar tussen de 50 en 60 klassen van groep 6 (zo'n 1.200 leerlingen) van scholen uit de gemeente Oss en omgeving naar de Peperstraat. Na een korte introductie in het archief gaan ze het centrum in, gewapend met een wandelroute met creatieve opdrachten en kennisvragen. In het archief en in de stad komen ze acteurs tegen in diverse rollen; dit jaar waren dat een gemeente-ambtenaar en een internationaal bekende kunstenaar. Van het bezoek van één van de scholen in juni, de J.F. Kennedyschool uit Oss, is dit jaar een filmpje gemaakt.
Dit filmpje is nu te bekijken via You Tube.


Cultureel erfgoed & pleinen
Deze speelse stadstocht heeft elk jaar een ander thema. Dit jaar was dat cultureel erfgoed en pleinen. Een acteur, in de rol van gemeente-ambtenaar, benoemde de klas als jonge adviescommissie en vroeg de leerlingen mee te denken over vier pleinen in het centrum: de Eikenboomgaard, de Heuvel, het Walplein en het Tapijtplein (bij het Bergkwartier, voor de Weverij). Bij de Eikenboomgaard moesten ze een nieuwe bestemming bedenken en passanten hierover interviewen. Op de Heuvel kwamen ze een acteur tegen in de rol van kunstenaar, van wie ze mee moesten denken over een kunstwerk met water. Voor het Walplein moesten ze een nieuw ontwerp maken en voor het Tapijtplein, dat nogal leeg is, mochten ze een kunstwerk ontwerpen.

Kunst- en cultuurmenu van OKVO
De stadstocht is een onderdeel van het kunst- en cultuurmenu van OKVO (Osse Kunstinstellingen voor het Onderwijs). Meer dan 90% van de basisscholen uit de gemeente Oss doet mee met dit menu. De klassen gaan jaarlijks naar een andere culturele instelling in Oss (Poppentheater Marag, Muzelinck, Bibliotheek, Stadsarchief, Museum Jan Cunen, Groene Engel), zodat de leerlingen aan het eind van hun schoolloopbaan met alle culturele disciplines in Oss kennis hebben gemaakt.


Terug
Naar boven