NIEUWS
DERDE FOTOBOEK DAAN SCHOLTE
over Oss en de kernen

Pers06. Overlangel DSN0016_00552 (jpg)


 

Het Stadsarchief Oss prijst zich gelukkig met de uitgebreide beeldcollectie die het tot zijn beschikking heeft. De oude foto’s en ansichtkaarten illustreren de lokale geschiedenis niet alleen, maar brengen haar tot leven. Dat geldt ook zeker voor het werk van persfotograaf Daan Scholte (1907 - 1973). Een klein decennium geleden heeft het Stadsarchief al twee zeer populaire boeken uitgegeven waarin zijn mooiste foto’s van de stad Oss waren opgenomen. Nu wordt deze reeks aangevuld met een derde Daan Scholte-fotoboek dat vanaf 21 december te koop is. Daarin zijn niet alleen foto’s uit de stad Oss opgenomen, maar uit de hele regio. Want Daan Scholte werkte voor het Dagblad voor Oss en omstreken en kwam op veel plekken in onze mooie omgeving. Er is ook een bijbehorende tentoonstelling die tot en met 6 mei in het Stadsarchief te zien is. 

Pers02. Geffen DSN1299_43166 (jpg)


De derde Daan

Waar de eerste twee Daan Scholteboeken een chronologische insteek hadden, hanteert de derde editie, net als de expositie, het alfabet als uitgangspunt. De kernen rondom Oss, worden hierin een voor een geportretteerd. Ze kunnen hierbij helaas niet allemaal even uitgebreid aan bod komen. Sommige plaatsen zijn nu eenmaal vaker door Daan Scholte bezocht dan andere. In de tijd dat Daan Scholte voor de krant werkte, van eind jaren veertig tot halverwege jaren zestig, waren er in Noordoost-Brabant nog veel meer zelfstandige gemeenten dan nu. Een flink aantal is ondertussen opgegaan in, of gefuseerd tot grotere bestuurseenheden. Veel van de geportretteerde dorpen en stadjes liggen nu binnen de huidige gemeente Oss. Daarnaast zijn ook de plaatsen opgenomen die niet bij de gemeente Oss horen, maar wel van vroeger uit behoren tot dezelfde regio, zoals Heesch en Schaijk. En ook de streek zelf krijgt aandacht, met foto’s die uitgestrekte weilanden, lange Maasoevers en oude bosgebieden laten zien.

De foto’s geven een beeld van de streek rondom Oss, in de twee decennia na de Tweede Wereldoorlog. Ze nemen de kijkers mee naar een tijd die ver weg is, maar tegelijkertijd veel herkenbaars in zich heeft. Ze vormen bovenal ook een gemeenschappelijk beeldverhaal van deze streek: het Maasland.

De kleinschalige expositie is vanaf nu te zien in de publieksruimte van het Stadsarchief. Het fotoboek is gepresenteerd op dinsdagmiddag 20 december en is daarna te koop bij onder andere het Stadsarchief en boekhandel Derijks voor 25 euro.


Terug
Naar boven