COLLECTIE > Onderzoekstips
Onderzoekstips stamboomonderzoek
Op zoek naar je voorouders: Waar ga je beginnen? Een goede voorbereiding is altijd een mooie start. 1. Begin bij je zelf en verzamel zoveel mogelijk gegevens van je voorouders. 2. Er is tijdens onze openingstijden vrijwel altijd iemand aanwezig in het Stadsarchief die je op weg kan helpen met je onderzoek. Wil je daar zeker van zijn: bel of mail even vooraf. 3. Als je bij jouw onderzoek gebruik wilt maken van de doop-, trouw- en begraafregisters (dtb's), moet je deze 3 openingsdagen (di/wo/do) van te voren aanvragen onder vermelding van de plaats. Deze registers staan in verband met de beperkte ruimte niet meer in onze publieksruimte, maar zijn elders ondergebracht.
Jouw voorouders Belangrijk is dat je geboortedata en namen hebt van je voorouders. Geboortedata moeten liggen voor 1908, huwelijken voor 1930 en overlijden voor 1958. Gegevens van de tijd daarna zijn vanwege privacy niet in het archief beschikbaar. Om deze data te vinden kun je oudere familieleden raadplegen, en eventueel bewaard gebleven documenten zoals trouwboekjes, geboorte- of huwelijksaankondigingen uit kranten en overlijdensberichten, bidprentjes.
Burgerlijke stand Met deze gegevens kun je gaan zoeken in de akte van de burgerlijke stand. De burgerlijke stand is ingevoerd door Napoleon vanaf 1811. Sindsdien moest er van elke geboorte, huwelijk en overlijden aangifte worden gedaan bij een ambtenaar van de gemeente die hiervan een akte opgemaakte. Dit gebeurt nog steeds. Op deze akten is de wet op de openbaarheid van toepassing. Ze worden per 10 jaar vrijgegeven met een beperking van 100 jaar voor geboorte, 75 jaar voor huwelijken en 50 jaar voor overlijden. Een overzicht van 10 jaar noemen we een tienjarentafel, deze tafel is opgemaakt op achternaam in alfabetische volgorde. Hier vind je dus per 10 jaar een overzicht van alle geboorten, huwelijken en overlijden, gebruik dit ter controle van de data die je hebt.
Bevolkingsregister Naast de burgerlijke stand is er sinds 1850 ook het bevolkingsregister dat later is overgegaan op gezinskaarten en weer later op persoonskaarten. Nu kennen we de registratie nog steeds in geautomatiseerde Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). In het bevolkingsregister vind je veel informatie over de samenstelling van het gezin. Hierin wordt onder meer vermeld waar iemand vandaan kwam of waarheen men vertrok, het geloof dat men aanhing, welk beroep men had en in welke straat op welk huisnummer men woonde.
Memories van Successie Om te ontdekken of je voorouders goed bemiddeld waren, zijn de memories van successie een goede informatiebron. Deze worden opgemaakt ten behoeve van de successiebelasting die betaald moet worden bij een erfenis. Hierin wordt de nalatenschap van de overledene omschreven. Deze memories zijn opgemaakt van 1818 tot 1927.
Kerkregisters/DTB's Voor 1811 was er geen officiële registratie, wel werd er in kerken een register aangelegd van Doop, Trouw en Begrafenis (DTB's). Deze registers zijn vaak summier wat betreft informatie, maar toch een belangrijke bron om verder terug te zoeken naar onze voorouders. Als je bij jouw onderzoek gebruik wilt maken van de doop-, trouw- en begraafregisters (dtb's), moet je deze 3 openingsdagen (di/wo/do) van te voren aanvragen onder vermelding van de plaats. Deze registers staan namelijk in verband met de beperkte ruimte niet meer in onze publieksruimte, maar zijn elders ondergebracht en moeten dus opgehaald worden.
Microfiches Je kunt de gegevens raadplegen op microfiche, of via internet. Het raadplegen van de microfiches doe je met behulp van leesapparaten, waarvan we er 2 hebben. Wil je een afdruk van een akte, dan kan dit met behulp van de readerprinter. De kosten hiervoor zijn 50 cent per afdruk. De micorfiches kun je alleen gebruiken als de medewerkers van het Stadsarchief aanwezig zijn: dinsdag, woensdag, donderdag van 11.00 tot 17.00 uur.
Internet Naast het zoeken in de boeken kun je ook veel aktes vinden via internet. Het beste startpunt voor stamboomonderzoek in Brabant is het BHIC, Brabants Historisch Informatiecentrum Ook kun je zoeken via Voorouders.net. Op de publiekscomputers in onze studiezaal kun je bij verschillende sites zoeken, ook als de medewerkers van het archief niet aanwezig zijn.
Daarnaast leveren zoekmachines als Google veel sites op als je zoekt op 'genealogie' of 'stamboom'. Ook kun je op achternaam zoeken om te zien of er misschien al iemand een stamboom heeft uitgezocht.
Veel succes en plezier. En wees gewaarschuwd; het is verslavend!
|