ACTIVITEITEN > Nu en straks
DE OSSE WORSTELING MET DE REPUTATIE
14-11-2019 / 14-11-2019
lezing door Willem van den Elzen

De Speurder - Donker Oss_klein (jpg)


Van een opgegraven lijk, een Franse krant, een opgekocht proefschrift tot een première-kniep en protestcaravans. Oss worstelt al generaties lang met zijn imago: vleesstad, messentrekkers, een bende. Veel Ossenaren dragen bij aan de reputatie. Hoe doen ze dat? Waaraan herken je PR? En werkt het?

Elke Ossenaar weet het wel, als je ergens buiten Oss vertelt dat je in deze plaats woont, dan komt er al snel commentaar. Meestal in de geest van, dat is toch die stad van de Bende, van de messentrekkers? En die opmerkingen gaan dan terug op het negatieve imago dat in de jaren dertig is ontstaan. Er was toen zeker veel aan de hand in Oss. In deze crisisjaren leidden de hoge werkloosheid en de uitzichtloze armoede tot een golf van moorden, brandstichtingen en andere misdrijven, gepleegd door wat voor het gemak maar de 'Osse bende' werd genoemd. Die overigens helemaal niet bestond. Al eerder kwam Oss landelijk negatief in het nieuws met de moord op wachtmeester Hoekman in 1893. Een misdaad in eveneens een tijd van werkloosheid en grote armoede.

Door deze gebeurtenissen was het al snel zo dat er bij elke grote of kleine misstap in Oss verwezen werd naar deze twee perioden van criminaliteit. Terwijl uit de statistieken al veel jaren blijkt dat Oss niet crimineler is dan andere steden. Zoals een politiewoordvoerder zei: 'Het is de beeldvorming uit het verleden die Oss blijft achtervolgen.' De Leidse hoogleraar Nagel, die in 1949 uitgebreid onderzoek deed naar de criminaliteit van Oss, toonde toen al aan dat er in Oss werkelijk niet meer misdadigers rondlopen dan in andere plaatsen.

Maar de slechte naam blijft kleven. Hoe gaan we daar mee om in Oss? Dat wisselde nogal eens in de tijd en per persoon of instantie. Proberen we het stil te houden, wat niet veel zin had want iedereen weet er toch van. Of proberen we te plaatsen wat er gebeurd is en er meer ontspannen mee om te gaan? Sinds de film over de Bende van Oss lijkt dat meer het geval. Willem van den Elzen, hoofd communicatie gemeente Oss, kijkt in deze lezing als cultuurhistoricus én als communicatiespecialist naar Oss en de worsteling met het imago door de tijd.

Deze lezing vindt plaats op donderdagavond 14 november en start om 19.30 uur. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met stichting De Werkende Mens, historische kring voor Oss en omgeving. Entree is gratis, aanmelden is verplicht bij het Stadsarchief via mail, telefoon of aan de balie.


Terug
Naar boven