STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig lezingen, activiteiten en educatieve projecten.

Wij zijn geopend van dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. Hiernaast kunt u tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek ook in onze ruimte terecht voor het inzien van de boeken, het bekijken van de tentoonstelling en voor de publiekscomputers.

Collectiewebsite
Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een deel van onze beeldcollectie gedigitaliseerd. Deze zijn te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: www.stadsarchiefoss.nl/collectie. Of klik op deze link. Hierop staan bijna 15.000 afbeeldingen van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie. De oudere kranten, tot 1956, zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten (tot en met 2014) staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte.

Activitieiten_Gengske voor 1949_collectie StadsarchiefOss_BCO011684_web (jpg)

Activiteiten & Tentoonstellingen

* Tot eind januari is in onze publieksruimte de tentoonstelling 'Oss op z'n smalst. De geschiedenis van 't Gengske' te zien. Hierbij is een bijbehorend boekje van Jan Ulijn te koop voor 5 euro.

* Hier kun je meer informatie vinden over de spaaractie Historisch Oss en de ruilmiddagen op 22 januari, 5 en 19 februari.

* De komende tijd zijn er op diverse zondagmiddagen leuke activiteiten. Op zondag 15 maart is er om 13.30 uur een fotopresentatie door Arno van Orsouw over oud Oss - aanloopstraten naar het centrum. Op zondag 2 februari 2020 is er een poëziemiddag met dichters Kitty Schaap en Jan van der Boom over de bundel Panklaar, in samenwerking met Poëziepodium Oss. Op 8 maart is er een verkoopmiddag van historisch materiaal zoals dubbele boeken, foto's en tijdschriften.
Entree is gratis, wel even aanmelden zodat je zeker bent van een zitplaats.

* De komende tijd worden er weer diverse interessante lezingen georganiseerd in samenwerking met Historische Kring De Werkende Mens. Op 6 februari over archeologie, op 26 maart over het Pivot Park en op 14 mei over KAKO kindervakantiewerk. Entree is gratis, wel even aanmelden. Kijk voor meer informatie bij Activiteiten.


Activiteiten_Gengske_DaanScholte (jpg)


Naar boven