STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig lezingen, activiteiten en educatieve projecten.

Wij zijn geopend van dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. Hiernaast kunt u tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek ook in onze ruimte terecht voor het inzien van de boeken, het bekijken van de tentoonstelling en voor de publiekscomputers.

Collectiewebsite
Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een deel van onze beeldcollectie gedigitaliseerd. Deze zijn te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: www.stadsarchiefoss.nl/collectie. Of klik op deze link. Hierop staan ruim 13.000 foto's van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie. De oudere kranten, tot 1956, zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten (tot en met 2014) staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte.

Activiteiten & Tentoonstellingen

* Tot en met zaterdag 26 oktober 2019 is in onze publieksruimte de tentoonstelling Monumentale Poëzie te zien, met gedichten en foto's van diverse Osse monumenten. Ook is de bijbehorende dichtbundel te koop voor 5 euro.

* In de herfstvakantie vindt in Oss de Kinderkunstweek plaats. Met leuke activiteiten in en door de culturele instellingen. Het Stadsarchief organiseert op woensdagochtend 16 oktober de spannende stadspeurtocht De Buit van de Bende, voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Kijk hier voor meer informatie.

* Dit najaar zijn er weer interessante lezingen, georganiseerd door historische kring de Werkende Mens. Donderdagavond 24 oktober over het rijke religieuze erfgoed in Oss en omgeving. Donderdagavond 14 november over het imago van Oss. Kijk bij Activiteiten voor meer informatie.

* Vanaf november is de bibliotheek weer op zondagmiddag geopend. Bibliotheek en Stadsarchief organiseren dan regelmatig interessante activiteiten. Op 10 november, 19 januari en 15 maart zijn er om fotolezingen door Arno van Orsouw over oud Oss - het centrum, de bevrijding van Oss en oud Oss - aanloopstraten naar het centrum.


MP01-Leerlooierij_gedichtCoradeVos_FCJomatico_verkleind (jpg)

Foto van FC Jomatico bij het gedicht van Cora de Vos over het leerlooierijhuisje in Ravenstein


Naar boven