STADSARCHIEF OSS
Welkom bij het Stadsarchief

Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss. U bent van harte welkom in onze publieksruimte op de begane grond in de Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss. Hier kunt u onze boeken raadplegen, archiefonderzoek doen, foto's en kranten inzien, stamboomonderzoek doen via microfiche en internet en onze historische tentoonstelling bekijken. Ook organiseren we regelmatig lezingen, activiteiten en educatieve projecten.

Wij zijn geopend van dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. Hiernaast kunt u tijdens de ruime openingstijden van de Bibliotheek ook in onze ruimte terecht voor het inzien van de boeken, het bekijken van de tentoonstelling en voor de publiekscomputers.

Stem ook op Oss voor de Erfgoedprijs
De gemeente Oss is genomineerd voor de landelijke BNG-Erfgoedprijs.
Wij vinden erfgoed belangrijk voor de mens. Het is goed om meer van de geschiedenis te weten van de plek waar je wortels liggen, waar je woont of werkt. Daar zijn wij hier in het Stadsarchief dagelijks druk mee bezig. Met historische tv-programma's, boeken, projecten voor scholen, herinneringskoffers voor ouderen, tentoonstellingen, lezingen, het digitaliseren en beschrijven van de fotocollectie.
Stem je ook voor 25 maart op Oss voor de publieksprijs? Je zou ons er heel blij mee maken! Hier kun je stemmen. Bedankt alvast!

Collectiewebsite
Wij hebben een groot deel van onze regionale kranten en een deel van onze beeldcollectie gedigitaliseerd. Deze zijn te bekijken via onze collectiewebsite. Het directe adres van deze collectiewebsite is: www.stadsarchiefoss.nl/collectie. Of klik op deze link. Hierop staan ruim 13.000 foto's van Oss en omgeving uit onze beeldcollectie. De oudere kranten, tot 1956, zijn op deze site vanaf huis te bekijken. De nieuwe kranten (tot en met 2014) staan in verband met auteursrechten alleen op de publiekscomputers in onze studieruimte.

Activiteiten
* Tot en met 1 juni 2019 is in onze publieksruimte de fototentoonstelling RenOssance te zien, met 12 mooie foto's van René Nelissen, huisfotograaf van de gemeente Oss. Deze foto's zijn aangevuld met historische foto's en voorwerpen uit de collecties van het Stadsarchief en Museum Jan Cunen.
* Het Stadsarchief, de gemeente Oss en de Pastorije opganiseren gezamenlijk een poëzieproject bij de Open Monumentendag: Monumentale Poëzie. Iedereen kan meedoen. Aanmelden kan tot uiterlijk 5 april. Kijk hier voor meer informatie.
* Op woensdagmiddag 10 april is er een workshop Archeologie voor kinderen, als onderdeel van Columbus; een samenwerking met de Bibliotheek en Volksuniversiteit.


Activiteiten_RenOssance2019 (jpg)


Naar boven