ACTIVITEITEN > Nu en straks
KROEGEN EN BIER IN OSS
21-08-2018 / 04-11-2018
expositie en boek

01. Hotel Luijk (BFV0223)_verkleind (jpg)


Vanaf 21 augustus tot en met 4 november is de kleinschalige tentoonstelling ‘Kroegen en bier in Oss’ te zien.
Wanneer het aankomt op de geschiedenis van alcoholhoudende dranken en plekken waar die genuttigd werden, wijkt Oss niet opzienbarend af van de rest van Nederland. Ook in het middeleeuwse Oss werd bier gebrouwen, een drank die destijds veiliger voor consumptie was dan water. Dat er in de binnenstad vroeger veel meer dranklokalen waren dan tegenwoordig, is ook een gebruikelijke tendens. En de beweging die eind negentiende eeuw het drankgebruik, of in veel gevallen drankmisbruik, wilde tegengaan, had uiteraard ook in het Osse haar aanhangers. Toch heeft Oss als stad wel wat bijzondere verhalen wanneer het op tappen en slijten door de eeuwen heen aankomt. Van de burgemeester-brouwer Van den Elzen die in Oss zijn Elzasbier aan de man bracht, via de clandestiene kroegjes op het Schaijksveld waar de Osse bende haar misdaden beraamde, tot de huidige tijd waarin Oss een uitstekende broedplaats blijkt te zijn voor lokale brouwers die veel prijswinnende bieren op de markt brengen.

In deze kleinschalige tentoonstelling ‘Kroegen en bier in Oss’ tonen we door foto’s uit onze collectie een aantal markante etablissementen getoond. Plekken waar verschillende generaties Ossenaren herinneringen aan hebben. Deze fotoselectie is aangevuld met objecten uit de brouwerijen die nu nog in Oss en omgeving actief zijn.

Boek Tappen en slijten

Aanleiding voor deze expositie is het culinaire themajaar ‘We Are Food’, waaraan ook de gemeente Oss deelneemt. Bovendien verschijnt er een nieuwe publicatie in de reeks ‘Verhalen uit het Stadsarchief’ over dit onderwerp. Dit is deel 7. Frans van de Vorst heeft dit jaar het onderzoek afgerond dat hij deed naar de vele tapperijen, slijterijen, brouwerijen, cafés en bars die in Oss aanwezig waren in de periode van 1881 (het jaar waarin de Nederlandse regering de Drankwet invoerde) tot en met 2017. Het resultaat van zijn bevindingen, gecombineerd met onze oude foto's, is  gepubliceerd onder de titel ‘Tappen en slijten door de eeuwen heen’. Dit boekje is donderdagavond 23 augustus gepresenteerd en is voor 5 euro te koop aan onze balie. Als wij gesloten zijn, is het te verkrijgen aan de balie van de Bibliotheek Oss.

02. Interieur Suisse (DSN0456_15778)_verkleind (jpg)

 


Terug
Naar boven