ACTIVITEITEN > Nu en straks
100 jaar hart voor onderwijs
18-05-2018 / 18-08-2018
Van Mavo Sint Jan tot Hooghuis Stadion

activiteiten_website_tentst_100jaar_mavostJan_H229 (jpg)


Van 18 mei tot en met 18 augustus is in het Stadsarchief Oss een nieuwe tentoonstelling te zien: '100 jaar hart voor onderwijs. Van Mavo Sint Jan tot Hooghuis Stadion'.

activiteiten_100jamavostjan_klein_BCO018122 (jpg)

De fraters hebben een belangrijke rol in Oss gespeeld op het gebied van onderwijs. Sinds 1883 werd er al katholiek jongensonderwijs verzorgd door de fraters van Tilburg. Fraters vormen een kloosterorde, een congregatie, en hoeven in tegenstelling tot paters geen priester te zijn. De fraters woonden in hun klooster aan de Begijnenstraat in Oss en leidden een lagere (A en B) school aan de Krakenburg in Oss. Vanaf 1918 boden zij leerlingen de mogelijkheid om een voortgezette opleiding te volgen na de lagere school; zij konden het mulo diploma halen. Daarmee begint een honderdjarige periode van de school die in de loop der jaren heel wat naamswijzigingen heeft ondergaan: mulo Sint Jan, mavo Sint Jan, Carmel College mavo Sint Jan, Hooghuislyceum locatie Centrum en nu Het Hooghuis Stadion.

activiteiten_website_tentst_100jaar_mavostJan_H229 (jpg)

Het eigen gebouw van de 'Sint Jan' werd geopend in 1948 aan de Koornstraat. In 2010 verhuisde de school naar de Mondriaanlaan, op de Talentencampus bij het voetbalstadion. De naam werd toen Het Hooghuis Stadion. In 100 jaar is er uiteraard veel veranderd. Van fraters die tot in de jaren zeventig alleen aan jongens lesgaven, tot gezamenlijk werken in open leercentra en aan de slag gaan op eigen laptops.

activiteiten_website_tentst_100jaar_Hooghuis2017 (jpg)

Lezing, jubileumboek en reünie
Vele Ossenaren hebben op de 'Sint Jan' gezeten. Een goede reden om bij dit jubileum stil te staan. Het honderdjarige bestaan wordt gevierd met deze kleinschalige tentoonstelling in het Stadsarchief en met een grote reünie op Het Hooghuis Stadion op zaterdag 26 mei. Aanmelden kan via: www.hethooghuis.nl/stadion. Ook wordt er een jubileumboek uitgegeven en is er op donderdagavond 14 juni een lezing in het Stadsarchief door Alphons Bakker, teamleider op het Hooghuis Stadion en auteur van het boek. Entree tot de lezing is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dit kan via: T 0412 842010 of informatie@stadsarchiefoss.nl.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Hooghuis Stadion in samenwerking met het Stadsarchief.


Terug
Naar boven