ACTIVITEITEN > Nu en straks
100 JAAR MAVO SINT JAN
14-06-2018 / 14-06-2018
Lezing door Alphons Bakker

activiteiten_100jamavostjan_klein_BCO018122 (jpg)


Op donderdagavond 14 juni geeft Alphons Bakker om 19.30 uur een lezing bij onze tentoonstelling '100 jaar hart voor onderwijs. Van Mavo Sint Jan tot Hooghuis Stadion'. Alphons Bakker is teamleider op het Hooghuis Stadion en kent de school vanuit diverse rollen: als leerling en docent én vanuit de historie, als auteur van het recent verschenen jubileumboek.

Van fraters tot open leercentra
In zijn lezing zal Alphons Bakker onder andere aandacht besteden aan de ontstaansgeschiedenis van de school door de fraters. Eigen verhalen over en ervaringen met de fraters als docent, zijn van harte welkom op deze avond.

De fraters van Tilburg hebben in Oss een belangrijke rol gespeeld op het gebied van onderwijs. Sinds 1883 verzorgden zij al katholiek jongensonderwijs. Fraters vormen een kloosterorde, een congregatie, en hoeven in tegenstelling tot paters geen priester te zijn. De fraters woonden in hun klooster aan de Begijnenstraat in Oss en leidden een lagere (A en B) school aan de Krakenburg in Oss. Vanaf 1918 boden zij leerlingen de mogelijkheid om een voortgezette opleiding te volgen na de lagere school; zij konden het mulo diploma halen. Daarmee begint een honderdjarige periode van de school die in de loop der jaren heel wat naamswijzigingen heeft ondergaan: mulo Sint Jan, mavo Sint Jan, Carmel College mavo Sint Jan, Hooghuislyceum locatie Centrum en nu Het Hooghuis Stadion.

Het eigen gebouw van de 'Sint Jan' werd geopend in 1948 aan de Koornstraat. In 2010 verhuisde de school naar de Mondriaanlaan, op de Talentencampus bij het voetbalstadion. De naam werd toen Het Hooghuis Stadion. In 100 jaar is er uiteraard veel veranderd. Van fraters die tot in de jaren zeventig alleen aan jongens les gaven, tot onderzoekend leren in open leercentra en aan het werk op eigen laptops.

Aanmelden
Deze lezing start om 19.30 uur en wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting De Werkende Mens. Entree is gratis, aanmelden verplicht.


Terug
Naar boven