ACTIVITEITEN > Nu en straks
CRIMINEEL OSS?
20-03-2018 / 12-05-2018
tentoonstelling

Criminaliteit Oss 15 centenkrantje (jpg)


De bende van Oss, messentrekkers, de affaire Oss, Donker Oss. Bekende en beruchte termen. Maar hoe zat het nou echt? was er in oss zoveel meer criminaliteit dan in de rest van het land? Wat had de industrie ermee te maken? En hoe gaat Oss nu om met dit deel van de lokale gescheidenis?

Tentoonstellingen
Op 26 maart is het 125 jaar geleden dat Geerard Hoekman, wachtmeester van de marechaussee, in Oss werd doodgeschoten. Op deze dag wordt op de begraafplaats Hoogeheuvel, in samenwerking met de marechaussee, zijn gerestaureerde grafsteen onthuld. Aan dit feit wordt ook aandacht besteed door een kleinschalige expositie in het Stadsarchief en op de begraafplaats Hoogeheuvel. Hier is aandacht voor de tijd van wachtmeester Hoekman, maar ook voor de criminaliteit in Oss in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Voor deze exposities is samengewerkt met het Marechausseemuseum Buren.

Lezing
Op maandagavond 26 maart geeft Jos Smeets om 19.30 uur een lezing over criminaliteit in Oss. Hij behandelt hierbij zowel de tijd van Hoekman als de criminaliteit in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Smeets is onderzoeker aan de politieacademie en schrijver van het boek 'De Affaire Oss, van lokaal conflict tot nationale rel', dat in 2001 uitkwam. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met De Werkende Mens, historische kring voor Oss en omgeving. Entree is gratis, aanmelden is verplicht.


Terug
Naar boven