ACTIVITEITEN > Nu en straks
MAAND VAN DE GESCHIEDENIS
03-10-2017 / 31-10-2017
volop historische activiteiten in Oss

MVDG_LOGO_ZW_DIAPOS (jpg)


Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In deze maand vallen ook de Nationale Archeologiedagen. In Oss worden gezamenlijk veel historische activiteiten georganiseerd.

Fototentoonstelling Geluk
In het Stadsarchief en de Bibliotheek Oss is van 3 oktober tot en met 5 november de fototentoonstelling 'Geluk' te zien. Deze gaat in op het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis. Het Stadsarchief heeft in de omvangrijke foto- en krantencollectie gezocht naar geluksmomenten en daar deze kleinschalige tentoonstelling van gemaakt. Geluk bestaat in vele vormen. Er zijn klassieke geluksmomenten op beeld vastgelegd, zoals een bruiloft, geboorte of doop. We tonen ook andere beelden die volgens ons geluk uitstralen. Het geluk van samen zwieren op het ijs, van lekker buiten spelen, van een sportieve overwinning. Het merendeel van deze foto's is gemaakt door Osse fotografen: Leo van den Bergh, Daan Scholte, Paul van der Werff, Ruud Rogier en Chris Perreijn. 

Pop-up Erfgoedhuis
Samen met de gemeente en diverse andere partners organiseert het Stadsarchief van 12 tot en met 21 oktober een tijdelijk Erfgoedhuis in het centrum van Oss. In de Werkplaats Stadshart Oss, op de oude plek van het archief, zijn historische tentoonstellingen en films te zien, er zijn kinderactiviteiten en de historische verenigingen uit de gemeente presenteren zich.

Activiteiten
Oss bruist in oktober van de historische activiteiten.
Op donderdagavond 12 oktober geeft gemeente-archeoloog Richard Jansen om 19.30 uur in het Erfgoedhuis aan de Peperstraat 12 een lezing over de Vorstengraven in Oss. Entree is gratis, aanmelden bij het Stadsarchief.

Op zaterdag 14 oktober organiseert ADC ArcheoProjecten een open dag bij hun archeologische opgraving aan de Koornstraat in Oss (naast Hospice Oase). Tussen het Erfgoedhuis en deze opgraving rijdt een gratis pendeltreintje. Ook leuk voor kinderen!

Op zondagmiddag 22 oktober is er om 15.00 uur in De Groene Engel (Kruisstraat 15 in Oss) een lezing van Sjaak van Dorst over het boerenleven na de Tweede Wereldoorlog en aansluitend vertoning van de nieuwe documentaire 'Boer Peer'. Entree 5 euro, kaartverkoop via de Groene Engel.

Op dinsdagavond 31 oktober om 20.00 uur geeft drs. Marie-Thérèse ter Haar in de Bibliotheek Oss de lezing 'Zijn zij nou gek of zijn wij het?', over Ruslands actuele geschiedenis en de westerse verslaggeving hiervan. Entree 5 euro voor bibliotheekleden, voor niet-leden 7 euro, kaartverkoop via Bibliotheek Oss.

 


Terug
Naar boven