ACTIVITEITEN > Nu en straks
POP-UP ERFGOEDHUIS IN HET CENTRUM VAN OSS
12-10-2017 / 21-10-2017
tentoonstellingen, archeologie, films

Archeologiehuis_2016 (jpg)


Vanaf donderdag 12 tot en met zaterdag 21 oktober is er in het centrum van Oss een pop-up Erfgoedhuis te bezoeken. Het Erfgoedhuis is gevestigd in Werkplaats Stadshart Oss in de Peperstraat 12. Er zijn onder andere tentoonstellingen, kinderactiviteiten, films, archeologische middagen waarop u een vondst kunt laten onderzoeken en een lezing. Deskundigen laten u kennismaken met de bijzondere geschiedenis van de gemeente Oss. Een geschiedenis over vorstengraven, Romeinse tempels, kastelen, vestingsteden en industrialisatie. Wethouder Johan van der Schoot opent op  vrijdag 13 oktober om 14.00 uur officieel het Erfgoedhuis. 

Maand van de Geschiedenis

Oktober is een maand vol historie. Het is de landelijke Maand van de Geschiedenis en midden oktober zijn de Nationale Archeologiedagen. Alle reden dus voor een Erfgoedhuis in deze periode. Vorig jaar was er voor het eerst een Pop-Up Archeologiehuis in het centrum van Oss. Dit was maar één weekend te bezoeken en trok duizenden belangstellenden. Daarom is besloten om het huis dit jaar langer open te houden en om niet alleen aandacht te besteden aan archeologie, maar aan de gehele geschiedenis van de gemeente Oss.

Nationale Archeologiedagen

In het weekend van 13, 14 en 15 oktober zijn de Nationale Archeologiedagen. In het hele land worden dat weekend archeologische activiteiten georganiseerd. In Oss staat het Erfgoedhuis in het teken van de archeologie; hier kunt u dan een aantal topvondsten zien. Donderdagavond 12 oktober is er om 19.30 uur een lezing door gemeente-archeoloog Richard Jansen over de Vorstengraven van Oss. Zaterdag 14 oktober is er een open dag bij de archeologische opgraving aan de Koornstraat (bij hospice Oase) door ADC ArcheoProjecten. Hier wordt ook een speciale opgravingshoek voor kinderen ingericht. Tussen het Erfgoedhuis en deze opgraving rijdt een gratis treintje. 

Mens en Maasland

In het pop-up Erfgoedhuis is de tentoonstelling 'Mens en Maasland, een logische geschiedenis van Oss' te zien, met bijbehorend gratis boekje. Het boekje beschrijft de geschiedenis van de huidige gemeente Oss. In de gemeente is een groot aantal historische verenigingen actief. Die presenteren zich op de Erfgoeddag op zaterdag 21 oktober.

Het Erfgoedhuis is een initiatief van de gemeente Oss en het Stadsarchief Oss, in samenwerking met Werkplaats Stadshart Oss, Museum Jan Cunen en de diverse historische en archeologische verenigingen uit de gemeente Oss.


Terug
Naar boven