ACTIVITEITEN > Nu en straks
TENTOONSTELLING TIEN JAAR STADSARCHIEF OSS
11-07-2017 / 23-09-2017
een terugblik

Tentoonstelling_TienjaarStadsarchief_IMG_7948 (jpg)


In het Stadsarchief Oss is van 11 juli tot en met 23 september een nieuwe tentoonstelling te zien: Tien jaar Stadsarchief Oss. Deze kleinschalige expositie toont een overzicht van de diverse activiteiten die het Stadsarchief het afgelopen decennium heeft georganiseerd.

In de zomer van 2007 werd het Stadsarchief geopend in een historisch pand in de Peperstraat, midden in de Osse binnenstad. Het archief was toen een onderdeel van Museum Jan Cunen en de gemeente Oss. Sinds 2016 maakt het Stadsarchief deel uit van de Bibliotheek Oss. Op beide plekken bruiste het de afgelopen tien jaar van de bijeenkomsten en activiteiten met leerlingen, onderzoekers, foto-kijkers, gidsen, collega's, schrijvers en andere historisch belangstellenden. En dat doet het nog steeds.

In deze kleinschalige expositie 'Tien jaar Stadsarchief' kijken we - met trots -  terug op de vele tentoonstellingen die we hebben georganiseerd. Vaak met materiaal uit de eigen collectie, zeer regelmatig in samenwerking met anderen, soms speciaal bedoeld voor het onderwijs of aansluitend bij brede thema's. Altijd met het doel te informeren en te enthousiasmeren.

Het afgelopen decennium gaven we aan tal van onderwerpen aandacht. Foto's uit Oss en omgeving, gemaakt door bekende fotografen als Piet Blankstein, Leo van den Bergh, Daan Scholte, Paul van der Werff, Ruud Rogier en Chris Perreijn. Mooie ingekleurde ansichtkaarten die het Oss van lang geleden laten zien. Exposities over de industrie, archeologie, religie, stedenbouw, oorlog, muziek en sport. Uit deze grote diversiteit hebben we materiaal gezocht dat we de moeite waard vonden om nog een keer te laten zien.

We vieren de eerste tien jaar dat we onze collecties met u hebben kunnen delen, met deze eclectische terugblik. Maar we zijn ook zeer benieuwd naar de toekomst: al het mooie dat we u nog zullen tonen en de locatie waarop we dat mogen doen.

 


Terug
Naar boven