ACTIVITEITEN > Nu en straks
LEZING PAAPSCHE STOUTIGHEDEN
06-07-2017 / 06-07-2017

Luther_lezingjuli2017 (jpg)


Op donderdagavond 6 juli geeft Gert-Jan van Zoggel een lezing in het teken van het Lutherjaar. Tijdens deze avond is ook de tentoonstelling 'De Protestantse kerken in Oss' te bekijken. Hierbij is een gratis tentoonstellingsboekje, zolang de voorraad strekt.

De Paapsche stoutigheden van Geertruij Meijer
Met de publicatie van zijn 95 stellingen op 31 oktober 1517 leidde Maarten Luther ongewild een periode van hevige godsdiensttwisten in. Eeuwenlang stonden protestanten en Rooms-katholieken elkaar naar het leven. Ook in Noord-Brabant, waar de overwegend katholieke bevolking na de Vrede van Munster in 1648 gedegradeerd werd tot tweederangs burgers. Katholieken mochten hun geloof niet meer openlijk belijden en functies zoals die van schepen en schoolmeester, werden door gereformeerde westerlingen ingenomen. Hoewel de verhouding tussen beide geloofsgroepen in de loop der jaren verbeterde, werden zogenoemde Paapsche stoutigheden tot diep in de achttiende eeuw hard aangepakt. Zo ook toen de 16-jarige Geertruij Meijer in 1756 haar gereformeerde ouders ontvluchtte om onderdak te vinden in een klooster in het katholieke Uden. Lezinggever Gert-Jan van Zoggel (Nuland, 1968) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkt momenteel als communicatieadviseur bij de gemeente Heusden. Vanuit zijn belangstelling voor lokale en regionale geschiedenis doet hij sinds enkele jaren onderzoek naar dit onderwerp. Hij zal eerst vertellen over de landelijke en lokale invloed van de Reformatie. Daarna gaat hij in op het persoonlijke verhaal van Geertruij Meijer. Deze lezing wordt georganiseerd door de Raad van kerken Oss.

Deelnemen is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dit kan op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 17.00 uur aan de balie of via T 0412 842010. Aanmelden via de mail is ook mogelijk.


Terug
Naar boven